Kasza gryczana palona i niepalona

Kasza gryczana palona i niepalona

Kasza gryczana jest uznawana za jeden z najzdrowszych rodzajów kasz. Jest wykorzystywana w kuchni polskiej od wieków. Pozyskuje się ją z gryki należącej do pseudozbóż.

Komu polecana jest kasza gryczana?

  • osobom odchudzającym się, ponieważ kasze zapewniają uczucie sytości, a ich trawienie jest dość powolne, dlatego po ich zjedzeniu nie odczuwamy głodu
  • osobom chorującym na celiakię, ponieważ jest produktem bezglutenowym
  • wszystkim dbającym o zdrowe odżywianie

Co zawiera kasza gryczana?

  • magnez
  • żelazo
  • witaminę E
  • lecytynę
  • rutynę
  • witaminy z grupy B
  • cenne białko
  • błonnik
  • potas
  • kwas foliowy

Kasza gryczana palona a niepalona

Kasza gryczana palona jest ciemniejsza i niestety pod wpływem procesu prażenia traci niektóre składniki zawarte w kaszy niepalonej. Posiada jednak bardziej wyrazisty smak i brązowy kolor.

Kasza gryczana niepalona posiada odcień zieleni i jest delikatniejsza w smaku. Uważa się ją za najzdrowszy rodzaj kaszy pozyskiwanej z gryki.

Zastosowanie kaszy gryczanej

  • dodatek do dań mięsnych, sosów i pieczeni
  • farsz do drobiu
  • wyrób kaszanki
  • farsz do pierogów

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *