Sposób na aromatyczne pierniczki w zdrowej odsłonie!

Pieczenie aromatycznych pierników to nie tylko jeden z etapów świątecznych przygotowań, ale również doskonała okazja do spędzenia odrobiny czasu w gronie najbliższych. Dlatego też, wybraliśmy dla Ciebie kilka prostych przepisów na pełne smaku ciasteczka w nieco zdrowszej odsłonie. Mamy nadzieję, że nasze propozycje przypadną Ci do gustu!

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jak przygotować domową przyprawę do pierników;
  • Jak przyrządzić aromatyczne pierniki z mąki owsianej;
  • Jak przygotować chrupiące pieniki bez glutenu;
  • Jak przygotować świąteczne pierniczki w wegańskiej odsłonie.

Jak przygotować domową przyprawę do pierników?

Składniki:

Sposób przygotowania:

Goździki roztłucz przy pomocy moździerza, a następnie wymieszaj je z pozostałymi przyprawami. Całość przechowuj w szczelnym pojemniczku (najlepiej szklanym).

Jak przyrządzić aromatyczne pierniki z mąki owsianej?

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok I: Na stolnicę przesyp mąkę owsianą i dodaj do niej łyżeczkę sody oczyszczonej;

Krok II: Wykonaj wgłębienie w mące, a następnie umieść w nim jajko, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz olej;

Krok III: Dokładnie wymieszaj ciasto przy pomocy dłoni;

Jeśli wyrobione przez Ciebie ciasto będzie zbyt miękkie, umieść je w lodówce na około 60 minut.

Krok IV: Gotowe ciasto rozwałkuj cienko, a następnie wytnij pierniczki o dowolnym kształcie;

Krok V: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim ciastka przez około 10 minut.

Jeśli pierniki po upieczeniu będą zbyt twarde, odczekaj kilka minut, a powinny odrobinę zmięknąć.

Jak przygotować chrupiące pierniki bez glutenu?

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok I: Wszystkie mąki wymieszaj ze sobą w dużej misce i dodaj do nich niewielką ilość soli;

Krok II: Do małego garnka przelej wodę i dodaj siemię lniane (całość gotuj na małym ogniu przez około 2-3 minuty);

Krok III: W osobnym garnku delikatnie podgrzej olej (lub masło), syrop daktylowy oraz przyprawę do piernika;

Krok IV: Połącz ze sobą zawartość obu garnuszków i zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera;

Krok V: Do mieszanki mąk bezglutenowych dodaj otrzymaną miksturę;

Krok VI: Wymieszaj zawartość miski przy pomocy dłoni, tak aby powstało elastyczne ciasto (jeśli będzie zbyt rzadkie, możesz dodać do niego odrobinę mąki jaglanej);

Krok VII: Rozwałkuj cienko ciasto, a następnie wytnij pierniki o dowolnym kształcie;

Krok VIII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 170oC i piecz w nim ciasteczka przez około 7-10 minut.

Jak przygotować świąteczne pierniczki w wegańskiej odsłonie?

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok I: Do wysokiej miski przesyp wszystkie „suche” składniki: obie mąki, zmielone siemię lniane oraz przyprawę do piernika;

Krok II: Wymieszaj składniki przy pomocy dużej łyżki, a następnie dodaj do nich mleko, syrop daktylowy oraz olej;

Krok III: Uformuj elastyczne ciasto przy pomocy dłoni;

Krok IV: Gotowe ciasto cienko rozwałkuj i wytnij pierniczki o dowolnym kształcie;

Krok V: Rozgrzej piekarniki do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim ciasteczka przez około 5-7 minut.

Podsumowanie

Domowe pierniki to nie tylko doskonała świąteczna przekąska, ale również idealna forma własnoręcznie przygotowanego prezentu dla najbliższych.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *