Tłusty Czwartek w wersji fit? To możliwe

Jak przygotować się na Tłusty Czwartek? I czy pieczenie pączków bez udziału tłuszczu w ogóle jest możliwe? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Tłusty Czwartek to bez wątpienia ulubiony dzień wszystkich łasuchów i absolutne usprawiedliwienie dla odstępstwa od przestrzeganej diety. Niemniej jednak, jeśli nawet w tym wyjątkowym dniu nie masz zamiaru zrywać ze zdrowym stylem życia, przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy na pączki w trzech alternatywnych odsłonach.

Przepis na tradycyjne pączki drożdżowe bez tłuszczu

Jakich składników potrzebujesz?

  • 100 ml ciepłego mleka;
  • 50 świeżych drożdży;
  • Około 350-370 g mąki do wypieków drożdżowych;
  • 50 g cukru trzcinowego;
  • Szczypty soli;
  • 3 jajek;
  • 170 g miękkiego masła wysokiej jakości;
  • 300 g dżemu owocowego lub marmolady;
  • 50 gramów cukru pudru.

Jak przygotować tradycyjne pączki drożdżowe bez cukru?

Krok I: Rozkrusz ciepłe drożdże, a następnie zalej je ciepłym mlekiem i dodaj łyżkę mąki oraz małą łyżeczkę cukru. Tak przygotowany rozczyn, pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut;

Krok II: Do wysokiej miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, szczyptę soli i przy pomocy dużej łyżki dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie, dodaj do nich wyrośnięty rozczyn oraz dwa jajka i wyrabiaj ciasto przez następne 10-15 minut aż do momentu, w którym stanie się ono gładkie;

Krok III: Do wyrobionej masy, dodawaj po kawałku miękkie masło i wyrabiaj całość przez następne 10-15 minut. Kiedy ciasto będzie elastyczne, przykryj je czystą ściereczką, a następnie odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut;

Krok IV: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, wyrabiaj ciasto jeszcze przez około 2-3 minuty, a następnie rozgnieć je na stolnicy na grubość około 1 cm;

Krok V: Przy pomocy szklanki, wytnij równe kółka z ciasta, a następnie rozpłaszcz je na dłoni i ułóż w środku wybrane nadzienie (około 1 łyżeczki na 1 pączka);

Krok VI: Zwiń pączki w kształtną kulkę, a następnie delikatnie je rozpłaszcz i ułóż na blasze obłożonej papierem do pieczenia;

Krok VII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim pączki przez około 15 minut;

Krok VIII: Gotowe pączki posyp z wierzchu cukrem pudrem lub udekoruj je wybranym lukrem.

Przepis na pączki w stylu fit

Jakich składników potrzebujesz?

  • 350 g maki orkiszowej (typu 750);
  • 125 g oleju kokosowego;
  • 35 g świeżych drożdży;
  • 2 jajek;
  • 40 g cukru trzcinowego;
  • 100ml mleka kokosowego;
  • Szczypty soli;
  • 250 g wybranego dżemu lub powideł.

Jak przygotować pyszne pączki w fit odsłonie?

Krok I: Z 50 ml mleka, ciepłych drożdży, łyżeczki cukru oraz łyżki mąki, przygotuj rozczyn i pozostaw go na 10 minut do wyrośnięcia;

Krok II: Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj cukier, mleko, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn i jajka. Wyrabiaj całość przez około 10 minut, a następnie dodaj olej kokosowy i wyrabiaj ciasto jeszcze przez następnie 10-15 minut, aż stanie się elastyczne. Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i pozostaw całość do wyrośnięcia na około 60 minut;

Krok III: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, ponownie wyrabiaj ciasto (przez około 5 minut), a następnie delikatnie je rozwałkuj i przy pomocy szklanki, wytnij równe kółka o grubości 1 cm;

Krok IV: Na wycięte i delikatnie rozpłaszczone pączki nałóż odrobinę nadzienia, a następnie sklej je i uformuj w lekko spłaszczone kulki;

Krok V: Gotowe pączki ułóż na blaszce wyłożonej papierem (ułóż pączki w równych odstępach);

Krok VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim pączki przez około 15 minut.

Przepis na pączki w stylu wege

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować wegańskie pączki z dziurką?

Krok I: Przy pomocy blendera zmiksuj tofu;

Krok II: Napęczniałe siemię lniane wymieszaj w misce z mąkami, płatkami owsianymi, dojrzałymi bananami, karobem oraz syropem z agawy;

Krok III: Mieszaj ciasto łyżką, aż do momentu, w którym stanie się jednolite;

Krok IV: Przełóż ciasto do specjalnych foremek z dziurką (do ¾ wysokości), a następnie polej je polewą przygotowaną z oleju kokosowego oraz kakao;

Krok V: Rozgrzej piekarnik do temperatury 190oC, a następnie piecz w nim pączki przez około 25-30 minut.

Życzymy smacznego!

 

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *