Jak przygotować się na Tłusty Czwartek? I czy pieczenie pączków bez udziału tłuszczu w ogóle jest możliwe? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.
Tłusty Czwartek to bez wątpienia ulubiony dzień wszystkich łasuchów i absolutne usprawiedliwienie dla odstępstwa od przestrzeganej diety. Niemniej jednak, jeśli nawet w tym wyjątkowym dniu nie masz zamiaru zrywać ze zdrowym stylem życia, przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy na pączki w trzech alternatywnych odsłonach.
Przepis na tradycyjne pączki drożdżowe bez tłuszczu
Jakich składników potrzebujesz?
- 100 ml ciepłego mleka;
- 50 świeżych drożdży;
- Około 350-370 g mąki do wypieków drożdżowych;
- 50 g cukru trzcinowego;
- Szczypty soli;
- 3 jajek;
- 170 g miękkiego masła wysokiej jakości;
- 300 g dżemu owocowego lub marmolady;
- 50 gramów cukru pudru.
Jak przygotować tradycyjne pączki drożdżowe bez cukru?
Krok I: Rozkrusz ciepłe drożdże, a następnie zalej je ciepłym mlekiem i dodaj łyżkę mąki oraz małą łyżeczkę cukru. Tak przygotowany rozczyn, pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut;
Krok II: Do wysokiej miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, szczyptę soli i przy pomocy dużej łyżki dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie, dodaj do nich wyrośnięty rozczyn oraz dwa jajka i wyrabiaj ciasto przez następne 10-15 minut aż do momentu, w którym stanie się ono gładkie;
Krok III: Do wyrobionej masy, dodawaj po kawałku miękkie masło i wyrabiaj całość przez następne 10-15 minut. Kiedy ciasto będzie elastyczne, przykryj je czystą ściereczką, a następnie odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut;
Krok IV: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, wyrabiaj ciasto jeszcze przez około 2-3 minuty, a następnie rozgnieć je na stolnicy na grubość około 1 cm;
Krok V: Przy pomocy szklanki, wytnij równe kółka z ciasta, a następnie rozpłaszcz je na dłoni i ułóż w środku wybrane nadzienie (około 1 łyżeczki na 1 pączka);
Krok VI: Zwiń pączki w kształtną kulkę, a następnie delikatnie je rozpłaszcz i ułóż na blasze obłożonej papierem do pieczenia;
Krok VII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim pączki przez około 15 minut;
Krok VIII: Gotowe pączki posyp z wierzchu cukrem pudrem lub udekoruj je wybranym lukrem.
Przepis na pączki w stylu fit
Jakich składników potrzebujesz?
- 350 g maki orkiszowej (typu 750);
- 125 g oleju kokosowego;
- 35 g świeżych drożdży;
- 2 jajek;
- 40 g cukru trzcinowego;
- 100ml mleka kokosowego;
- Szczypty soli;
- 250 g wybranego dżemu lub powideł.
Jak przygotować pyszne pączki w fit odsłonie?
Krok I: Z 50 ml mleka, ciepłych drożdży, łyżeczki cukru oraz łyżki mąki, przygotuj rozczyn i pozostaw go na 10 minut do wyrośnięcia;
Krok II: Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj cukier, mleko, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn i jajka. Wyrabiaj całość przez około 10 minut, a następnie dodaj olej kokosowy i wyrabiaj ciasto jeszcze przez następnie 10-15 minut, aż stanie się elastyczne. Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i pozostaw całość do wyrośnięcia na około 60 minut;
Krok III: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, ponownie wyrabiaj ciasto (przez około 5 minut), a następnie delikatnie je rozwałkuj i przy pomocy szklanki, wytnij równe kółka o grubości 1 cm;
Krok IV: Na wycięte i delikatnie rozpłaszczone pączki nałóż odrobinę nadzienia, a następnie sklej je i uformuj w lekko spłaszczone kulki;
Krok V: Gotowe pączki ułóż na blaszce wyłożonej papierem (ułóż pączki w równych odstępach);
Krok VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim pączki przez około 15 minut.
Przepis na pączki w stylu wege
Jakich składników potrzebujesz?
- 4 dużych łyżek mąki owsianej;
- 2 dużych łyżek mąki orkiszowej;
- 4 dużych łyżek płatków owsianych;
- 250 gramów tradycyjnego tofu;
- 2 dojrzałych (najlepiej brązowych) bananów;
- 2 łyżeczek siemienia lnianego (namoczonego w 1/3 szklanki ciepłej wody);
- 1/3 szklanki karobu;
- 4 łyżeczek syropu z agawy;
- 1/3 szklanki oleju kokosowego wymieszanego z 5 łyżkami kakao.
Jak przygotować wegańskie pączki z dziurką?
Krok I: Przy pomocy blendera zmiksuj tofu;
Krok II: Napęczniałe siemię lniane wymieszaj w misce z mąkami, płatkami owsianymi, dojrzałymi bananami, karobem oraz syropem z agawy;
Krok III: Mieszaj ciasto łyżką, aż do momentu, w którym stanie się jednolite;
Krok IV: Przełóż ciasto do specjalnych foremek z dziurką (do ¾ wysokości), a następnie polej je polewą przygotowaną z oleju kokosowego oraz kakao;
Krok V: Rozgrzej piekarnik do temperatury 190oC, a następnie piecz w nim pączki przez około 25-30 minut.
Życzymy smacznego!