Kasza jaglana to produkt, który ludzie jedzą od tysięcy lat. Była bardzo popularna w średniowieczu, a potem na dłuższy czas zapomniana. Obecnie wraca się do jej stosowania w kuchni. Na czym polega jej fenomen?
Kasza jaglana nie zawiera glutenu, ma duże ilości dobroczynnego błonnika i mikro i makro elementy, które wpływają na pracę układu odpornościowego.
A co można z niej przygotować? Np. pyszne i łatwe w przygotowaniu kotleciki, na które przepis znajdziecie poniżej.
Kasza jaglana – przepisy z kaszy jaglanej
Kasza jaglana to jedna z najstarszych kasz. Jest uznawana za zdrową i cenną dla naszego organizmu, ale przez wiele lat pozostawała zapomniana. Obecnie na nowo staje się popularna.
Kasza jaglana posiada oryginalny smak. Trzeba ją jednak właściwie przygotować. Jak gotować kaszę jaglaną? Sprawdź w tym artykule.
A kiedy mamy już odpowiednio przygotowaną kaszę warto dodawać do niej inne składniki i przygotowywać pyszne potrawy. Kasza sprawdzi się zarówno w wersji na słodko – z owocami i bakaliami, lub jako alternatywa dla owsianki, jak i na słono, np. w przygotowaniu kopytek z kaszy jaglanej.
W dzisiejszym artykule znajdziecie przepis na pyszne i łatwe w przygotowaniu kotleciki z kaszy jaglanej. Sprawdźcie przepis poniżej!
Kotleciki z kaszy jaglanej
Składniki:
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 ziemniaki, ugotowane w mundurkach
1 duża cebula
Szczypta soli i pieprzu
Sól do smaku
Mąka pszenna razowa do obtoczenia lub bułka tarta razowa
Oliwa do wysmarowania blachy do pieczenia
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i rozgnieść widelcem (można też użyć wyciskarki do ziemniaków). Wymieszać je z ugotowaną kaszą jaglaną (Zanim ziemniaki i kasza ostygną). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól i pieprz.
Z powstałej masy formować kotleciki, obtoczyć w mące i ułożyć na wysmarowanej blaszce. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 20-30 min. W połowie pieczenia obrócić w drugą stronę.
Smacznego!
A Wy, lubicie kaszę jaglaną? Macie własne przepisy na jej zastosowanie w kuchni? Podzielcie się opiniami w komentarzu! 🙂