5 porad jak ograniczyć plastik w kuchni

W niektórych miejscach trudniej jest ograniczyć plastik, niż w innych. Jednym z takich miejsc jest kuchnia. Pojemniki na żywność przechowywaną w szafkach i w lodówce, folia spożywcza, torebki śniadaniowe, niezliczone opakowania makaronu i torby z pieczywem… Jak sobie z tym wszystkim poradzić, nie utrudniając sobie życia? 

Poniżej pięć prostych porad:
– less waste w kuchni
– jak ograniczyć plastik w kuchni
– jak robić zakupy bez plastiku
– w czym przechowywać żywność.

 

Niektóre z tych podpowiedzi mogą wymagać małych zakupów lub odrobinę wysiłku, ale naprawdę warto!

  1. Zamień plastikowe pojemniki na szklane. Nie chodzi o to, żeby wyrzucić z szafek wszystkie pojemniki z tworzywa sztucznego, które już masz – jeśli nadają się do przechowywania żywności, to lepiej je wykorzystać, niż generować kolejne śmieci. Ale kupując nowe, wybierz takie ze szkła lub ceramiki. Możesz też po prostu wykorzystać słoiki po produktach spożywczych i plastikowe opakowania np. po lodach (jeżeli nadają się do wielokrotnego życia; sprawdź oznaczenia na produkcie).

 

  1. Woskowane owijki z tkaniny zastąpią folię aluminiową do przykrywania jedzenia, pokrywkę na pojemniczek, torebkę śniadaniową i wiele innych rzeczy. Większe są doskonałe do przechowywania pieczywa, mniejsze do kanapek lub do produktów, które chowasz do lodówki. Owijki bez problemu kupisz przez internet. Są wielorazowe.

 

  1. Zakupy bez opakowań lub w dużych paczkach. Produkty sypkie, których nie możesz dostać na wagę, warto kupować w większych opakowaniach. Nie zepsują się, a śmieci będzie proporcjonalnie mniej. Sery czy wędliny wybierz na wagę, zawinięte w papier, zamiast gotowych plastikowych opakowań. Jeśli masz taką możliwość, znajdź sklep, w którym możesz robić zakupy na wagę do własnego pojemniczka lub firankowej siatki. Zamawiając zakupy spożywcze przez internet zrób dopisek, że prosisz o pakowanie bez reklamówek – dzięki temu nie dostaniesz każdego warzywa w oddzielnej folii, tylko luzem w skrzynce. W sklepie i na targu miej ze sobą torebki na owoce, warzywa lub pieczywo. Coraz więcej sprzedawców podchodzi do tego życzliwie! Oczywiście warto też po prostu zrezygnować z zakupu produktów, które są pakowane w plastik, zwłaszcza niepotrzebnie (np. warzywa na styropianowej tacce zapakowanej w folię).

 

  1. Kupuj mniej detergentów. Wybierz tabletki do zmywarki, które nie są pakowane w osobne papierki, a jeszcze lepiej – zdecyduj się na ekologiczny żel lub proszek. Możesz także samodzielnie zrobić proszek do zmywarki korzystając z przepisów dostępnych w internecie. Płyn do mycia naczyń kup w dużej butelce. Większość detergentów łatwo zastąpisz octem lub sodą oczyszczoną, rozważ więc użycie tych składników zamiast kolejnego sprayu do tłuszczu w plastikowej butelce. Zmywaczki i ściereczki można prać w pralce, dzięki czemu rzadziej się je wymienia – można też zastąpić plastikowy zmywak na przykład gryczanym.

 

  1. Kupuj z głową. Spora część plastiku w kuchni to sprzęty i przybory. Kupując patelnie i garnki, rozważ te z drewnianą rączką. Sprzęt elektroniczny wybierz porządny, żeby uniknąć wyrzucania po roku czy dwóch. Być może zamiast młynka do kawy wystarczy dodatkowa przystawka do ręcznego blendera, a suszarka do sałaty nie jest ci wcale potrzebna?

To tylko kilka podstawowych pomysłów na redukcję zużycia plastiku w kuchni. Zachęcamy do poszukiwania własnych! Może zechcesz uszyć własne woreczki na chleb lub na zakupy? Może na stałe zrezygnujesz z kupowania past do pieczywa, żeby zamiast tego robić własne? Wszystko zależy jedynie od twojej kreatywności, chęci i wolnego czasu. Na pewno jednak z powyższymi poradami twoja kuchnia stanie się bardziej przyjazna środowisku.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.
Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *