Bataty, czyli słodkie ziemniaki na polskich stołach goszczą znacznie rzadziej niż tradycyjne ziemniaki. Jednak, powinniśmy wprowadzić je do naszej diety na stałe. Bataty zawierają duże ilości antyoksydantów, na przykład beta-karotenu, który zapobiega nowotworom, chorobom serca i zaćmie, a także poprawia stan skóry, zwłaszcza tej przesuszonej.
Bataty przewyższają zwykłe ziemniaki pod względem wartości odżywczych. Warzywo to uznane jest przez wielu za jedno z najzdrowszych na świecie. Słodkie ziemniaki są źródłem luteiny, która wzmacnia nasz wzrok. 100g batatów ma niecałe 100 kalorii. W porównaniu do tradycyjnych ziemniaków zawierają 2 razy więcej substancji odżywczych. Czyni je to świetnym produktem, dla osób dbających o swoje zdrowie i smukłą sylwetkę, ponieważ dostarcza energii oraz wielu cennych minerałów i witamin. Bataty zawierają też spore ilości błonnika pokarmowego, a ten pomaga w pozbyciu się nieprzyjemnych dolegliwości związanych z zaparciami i usprawnia pracę jelit.
Bataty w kuchni.
Można je jeść smażone, pieczone lub grillowane. Na bazie słodkich ziemniaków przyrządzisz wykwintne zupy i zapiekanki. Przyrządzisz z nich doskonałe puree, albo zaskoczysz wszystkich ciastem bądź puddingiem z batatów.
Chipsy z batatów
Świetna alternatywa dla chipsów ziemniaczanych. Aby urozmaicić ich smak możesz posypać je ulubionymi przyprawami.
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 3 duże bataty
- oliwa z oliwek
- olej z pestek winogron do wysmarowania blachy
Bataty pokrój w cieniutkie plasterki. Skrop je oliwą z oliwek i posól. Zapiekaj około 20-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180*C, aż plastry się zrumienią. Pamiętaj, aby przewrócić ich wtedy na drugą stronę.
Zupa krem z batatów
- 500g batatów
- 3 ½ szklanki bulionu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki zmielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- ½ łyżeczki kolendry
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- do dekoracji: sok i skórka z limonki, ricotta, papryka wędzona mielona, świeża kolendra
Na oliwie zeszklij cebulę, podduś z czosnkiem. Obierz i pokrój w kostkę bataty, dodaj do garnka z cebulą. Dopraw solą. Smaż jeszcze przez kilka minut, ciągle mieszając, dodaj przyprawy i smaż przez około minutę. Wlej gorący bulion i zagotuj. Gotuj przez 15 minut, aby bataty nabrały miękkości. Zmiksuj na krem i podawaj ze świeżą kolendrą doprawioną skórką limonki i wędzoną papryką.
Dietetyczne frytki z batatów
- 2 bataty
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta papryki chilli
- szczypta soli
Bataty obierz i pokrój w słupki. w miseczce wymieszaj oliwę z ziołami i obtocz w tym bataty. Wyłóż równomiernie na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30-40 minut.