Dynia to warzywo posiadające liczne witaminy i minerały. Także pestki z dyni są wartościowym produktem. Dlatego warto wybrać je jako zdrową i smaczną przekąskę.
Pestki dyni to idealna przekąska dla osób będących na diecie i dla każdego kto chce zadbać o swoje zdrowie. Pestki dyni posiadają witaminy i kwasy tłuszczowe o działaniu prozdrowotnym.
Jakie właściwości mają pestki dyni?
Pestki dyni zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe- kwasy wielokrotnie nienasycone. Kwasy tłuszczowe pełnią w organizmie funkcje transportowe i biorą udział w przenoszeniu enzymów w ludzkim ciele.
Pestki dyni zawierają też kwas linolowy, który jest zaliczany do egzogennych kwasów tłuszczowych. W ludzkim organizmie nie jest on syntetyzowany, dlatego uważa się go za składnik zdrowej diety. Kwas, występujący w pestkach dyni nie ulega rozpadowi na jony, ale spala się i pozostaje w organizmie, stanowiąc źródło energii.
W pestkach dyni znajdują się też witaminy i minerały, w tym: witamina E, B1, B2, B6, A, C i witamina D. Odpowiadają one za dostarczanie składników odżywczych do komórek, wzmocnienie ścianek naczyń krwionośnych i przemianie węglowodanów. Niedobór np. witaminy B1 może powodować zaburzenia układu nerwowego, krążeniowego i pokarmowego.
Z czym jeść pestki dyni?
Pestki dyni można dodać do musli, zup, surówek i domowego pieczywa. Podane w taki sposób sprawią, że potrawa będzie bardziej atrakcyjna i, dodatkowo, wzbogacą ją o mikroelementy.
Pestki dyni są kaloryczne, ale są to kalorie korzystne dla naszego zdrowia, w tym głównie kwasy tłuszczowe. W Ameryce Południowej nazywają je „pepitas” i jedzą zdecydowanie częściej niż w Polsce. W naszym kraju dopiero zdobywają popularność, zwłaszcza wśród osób odchudzających się i dbających o zdrowy tryb życia.