Kapusta to jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w kuchni polskiej. Stanowi ona podstawę zarówno pożywnego bigosu, jak i tradycyjnych surówek obiadowych. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak liczne właściwości zdrowotne skrywa w sobie to niezwykłe warzywo. Jest odpowiedzialna za wzmocnienie naszej odporności, a ponadto pomocna w walce z uciążliwym problemem zaparć. A jakie inne, cenne właściwości skrywa w sobie biała kapusta?
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie biała kapusta;
- Jakie są najważniejsze właściwości zdrowotne białej kapusty;
- Kiedy warto zrobić okład z liści kapusty;
- Jakie właściwości zdrowotne posiada kapusta kiszona;
- Dlaczego warto pić sok z kapusty;
- Jakie zastosowanie w naszej kuchni może znaleźć kapusta.
Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie biała kapusta?
Chociaż biała kapusta nie jest kaloryczna (w 100g surowego produktu znajdziemy zaledwie 40 kalorii), mieści się w niej cała masa cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych, wśród których możemy wyróżnić:
Witaminy, w tym:
- Witaminę A,
- Witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy);
- Sporą zawartość witaminy C; oraz
- Witaminę E i K.
Niezbędne minerały, w tym:
- Wapń;
- Magnez;
- Potas;
- Żelazo.
Jakie są najważniejsze właściwości zdrowotne białej kapusty?
Ze względu na bogatą zawartość witamin i minerałów, biała kapusta wykazuje szereg pozytywnych konsekwencji dla naszego zdrowia, wśród których warto wyróżnić:
- Pozytywny wpływ na wzmocnienie odporności organizmu (szczególnie cenny w okresie jesienno-zimowym);
- Wspomożenie prawidłowej czynności przewodu pokarmowego;
- Pomoc w oczyszczaniu organizmu z nadmiaru szkodliwych toksyn i wolnych rodników;
- Wzmocnienie i poprawę wyglądu naszych włosów i paznokci;
- Zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości;
- Wspomożenie leczenia niedokrwistości (za sprawą wysokiej zawartości żelaza).
Kiedy warto zrobić okład z kapusty?
Okłady z liści kapusty są znanym sposobem na wspomaganie leczenia dolegliwości związanych z bólami reumatycznymi. Już przed wielu laty, nasi przodkowie używali niniejszego warzywa do wykonywania leczniczych okładów. W tym celu należy wybrać około 2-3 wierzchnich liści kapusty, które następnie należy rozbić tłuczkiem (uważając przy tym, aby nie powstały w nich dziury). Następnie, roztłuczone liście trzeba położyć na ciepłym kaloryferze (na około 5 minut), a następnie przyłożyć do bolesnego stawu i owinąć bandażem. Tak przygotowany kompres należy stosować przez około 15 minut. Niniejszy sposób walki z bólem i opuchlizną można także stosować w przypadku zwichnięć, jak i również stłuczeń kości.
Jakie właściwości zdrowotne posiada kapusta kiszona?
Kapusta kiszona, podobnie jak pozostałe kiszonki, stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów, a ponadto wspomaga walkę z dolegliwościami w obrębie układu trawiennego. Dodatkowo, powstały podczas kiszenia kwas mlekowy, wpływa na rozmnażanie się dobroczynnych bakterii w obrębie jelit, a tym samym skutecznie wzmacnia ich odporność.
Dlaczego warto pić sok z kapusty?
Sok z kapusty przez wielu uważany jest za cenny składnik domowej apteczki. Okazuje się bowiem, że niniejszy produkt stanowi doskonałe wsparcie w leczeniu anemii oraz okresowych przeziębień. Dodatkowo, sok z kapusty może być stosowany do wykonywania okładów na bolące stawy oraz powstałe wokół nich obrzęki. Niniejszy produkt może być również naturalnym sposobem na pozbycie się uporczywych zaparć.
Jakie zastosowanie w naszej kuchni znajduje biała kapusta?
Biała kapusta znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w daniach kuchni polskiej. Najwięcej wartości odżywczych znajdziemy w jej świeżych liściach, z których warto przygotować pożywną surówkę z dodatkiem tartej marchewki oraz jabłka. Kapusta jest również nieocenionym składnikiem podczas przygotowywania bigosu, zamiast jednak dodawać do niego tłustą kiełbasę, warto przygotować go w wersji wegańskiej z dodatkiem świeżych pomidorów oraz papryki.
Podsumowanie
Choć niedroga, biała kapusta stanowi cenne źródło witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić ją do swojej diety, w nieco innej postaci niż w roli dodatku do mięsa lub tradycyjnego bigosu.