Koktajle owocowe są niezwykle odżywcze, zwłaszcza, gdy powstają ze świeżych produktów. Jeśli dodatkowo wzbogacimy je np. ostropestem, będzie to pożywna alternatywa dla uzupełnianych konserwantami i substancjami chemicznymi napojów dostępnych w sklepach.
Ostropest znany był już od co najmniej 2 tysięcy lat wśród starożytnych Rzymian i Greków. W jego skład wchodzi sylimaryna, czyli związek o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, rozkurczowym, detoksykacyjnym i żółciotwórczym. Ponadto zwiększa on poziom glutationu – przeciwutleniacza, który zwiększa odporność organizmu i usuwa toksyny. To za sprawą działania sylimaryny ostropest wpływa pozytywnie na pracę wątroby.
PRZEPIS NA KOKTAJL Z OSTROPESTEM
Składniki:
- 4 pomarańcze
- 1 kg marchwi
- 3 limonki
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka ostropestu
- 1 łyżeczka oleju lnianego
Sposób przygotowania:
Owoce – limonki, pomarańcze i jabłka oraz marchewkę myjemy i obieramy ze skórek. Jabłka wraz z marchewkami przepuszczamy przez sokowirówkę, zaś pomarańcze i limonki wyciskamy ręcznie, na wyciskarce. Następnie dodajemy olej lniany, a soki mieszamy razem. Napój jest gotowy do spożycia.