COŚ SŁODKIEGO: Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami. Sprawdź przepis!

Wielu osobom gofry kojarzą się ze słodkim smakiem deseru z dzieciństwa. Najczęściej są podawane z bitą śmietaną i owocami, czasami z powidłem lub dżemem. Gofry prawdopodobnie pochodzą z Belgii, a przepis wymyślił szef kuchni jednego z biskupów, któremu znudziły się tradycyjne słodycze.

Gofry to rodzaj pulchnego lub chrupiącego wafla, przygotowanego w gofrownicy. Posiadają charakterystyczny kształt prostokąta lub kwadratu z kratownicą lub serduszek. Ciasto na gofry przygotowuje się przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła, oleju, żółtek, mleka i ubitych białek.

 

Świat dowiedział się o belgijskich gofrach w roku 1958, po brukselskim Expo. Do dziś są popularnym i smacznym deserem, którym zajadają się dzieci, ale i starsi. W okresie letnim w kurortach i miastach turystycznych można znaleźć budki z goframi. Niektóre z nich proponują nawet kilkadziesiąt rodzajów gofrów: z owocami, bakaliami, bita śmietaną, słodyczami i inne.

A u nas tym razem gofry w wersji z kremem orzechowym i bananami. Mmmniam! 🙂

Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami

Składniki:
3 jajka (białka oddzielić od żółtka)
1 laska wanilii
3 łyżki miodu (dowolnego rodzaju)
80 g roztopionego masła
160 g mąki pszennej tortowej
30 g kakao
250 – 270 ml mleka 0,5%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 – 3 banany
Krem orzechowy

Białka ubić z dodatkiem miąższu z wanilii. W drugim naczyniu żółtka utrzeć z miodem i powoli dodawać roztopione masło. Do żółtek z miodem i masłem dodać przesianą mąkę z kakao, mleko i proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać białka.
Piec w gofrownicy z grubą kratką. Podawać z bananami i kremem orzechowym.

Smacznego!

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.