Istnieje mnóstwo przepisów na przygotowanie gofrów. Ciasto może być wykonane na maśle, drożdżach lub proszku do pieczenia. Historia tych wypieków sięga średniowiecza, kiedy wypiekano placki jęczmienno-owsiane między dwoma żeliwami. W XVI stuleciu gofry były jedzone przez wszystkie grupy społeczne, różniły się jednak składem. Najubożsi jedli wafle gofrowe przyrządzane z wody i gorszej mąki, zaś bogaci z dodatkiem jaj, mleka i miodu.
Rodzaje gofrów
Amerykańskie – zazwyczaj podawane na śniadanie z masłem i syropem klonowym
Belgijskie – przygotowywane z ciasta drożdżowego z dodatkiem stopionego masła
Leodyjskie – odmiana wafli belgijskich, zwykle wykonanych z ciasta drożdżowego
Skandynawskie – są cienkie, wykonane gofrownicą w kształcie serca
Stroopwafels – wafle holenderskie – cienkie, przekładane nadzieniem
GOFRY ZIOŁOWE Z SEREM I DODATKAMI
Składniki na gofry ziołowe:
- 200 g masła
- 200 g mąki
- 100 ml mleka
- 0,5 cebuli
- 1,5 pęczka szczypiorku
- 150 g startego sera żółtego
- 4 jajka
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól himalajska, pieprz czarny
- świeże zioła: bazylia, oregano, kolendra, inne ulubione
Sposób wykonania:
Do masła dodajemy sól i miksujemy, aż powstanie puszysta masa. Wbijamy jajka i wsypujemy proszek do pieczenia, stale mieszając. Dolewamy mleko i miksujemy. Kiedy ciasto będzie już gładkie dorzucamy pokrojony szczypiorek, zioła i starty ser. Ponownie miksujemy.
Na koniec do masy dodajemy orzechy i pokrojoną cebulę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Pieczemy w gofrownicy.
Sposób podania:
Gofry świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub śmietanowo-koperkowym.