Gofry ziołowe z serem i dodatkami – wybierz swoje ulubione!

Istnieje mnóstwo przepisów na przygotowanie gofrów. Ciasto może być wykonane na maśle, drożdżach lub proszku do pieczenia. Historia tych wypieków sięga średniowiecza, kiedy wypiekano placki jęczmienno-owsiane między dwoma żeliwami. W XVI stuleciu gofry były jedzone przez wszystkie grupy społeczne, różniły się jednak składem. Najubożsi jedli wafle gofrowe przyrządzane z wody i gorszej mąki, zaś bogaci z dodatkiem jaj, mleka i miodu.

Rodzaje gofrów

Amerykańskie – zazwyczaj podawane na śniadanie z masłem i syropem klonowym

Belgijskie – przygotowywane z ciasta drożdżowego z dodatkiem stopionego masła

Leodyjskie – odmiana wafli belgijskich, zwykle wykonanych z ciasta drożdżowego

Skandynawskie – są cienkie, wykonane gofrownicą w kształcie serca

Stroopwafels – wafle holenderskie – cienkie, przekładane nadzieniem

 GOFRY ZIOŁOWE Z SEREM I DODATKAMI

Składniki na gofry ziołowe:

  • 200 g masła
  • 200 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 0,5 cebuli
  • 1,5 pęczka szczypiorku
  • 150 g startego sera żółtego
  • 4 jajka
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól himalajska, pieprz czarny
  • świeże zioła: bazylia, oregano, kolendra, inne ulubione

Sposób wykonania:

Do masła dodajemy sól i miksujemy, aż powstanie puszysta masa. Wbijamy jajka i wsypujemy proszek do pieczenia, stale mieszając. Dolewamy mleko i miksujemy. Kiedy ciasto będzie już gładkie dorzucamy pokrojony szczypiorek, zioła i starty ser. Ponownie miksujemy.

Na koniec do masy dodajemy orzechy i pokrojoną cebulę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Pieczemy w gofrownicy.

Sposób podania:

Gofry świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub śmietanowo-koperkowym.

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.