Jakie wartości odżywcze w sobie skrywa? I jak przygotować z niej smaczne placuszki dla całej rodziny? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat cukinii znajdziesz w poniższym artykule!
Cukinia (nazywana również kabaczkiem) jest jednym z naszych ulubionych, letnich warzyw. Wszystko to za sprawą jej niskiej ceny oraz wielości zastosowań w kuchni. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że cukinia stanowi również cenne źródło witamin i minerałów, które doskonale wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Pozytywnie oddziałuje na procesy trawienne i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. A jakie inne właściwości zdrowotne skrywa w sobie to niezwykłe warzywo?
Cukinia – wartości odżywcze
Kabaczek to doskonałe warzywo dla wszystkich tych osób, które dbają o wygląd swojej sylwetki. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy zaledwie 21 kalorii; blisko 2,71 grama białka; niespełna 0,40 grama tłuszczów; 3,11 gramów węglowodanów oraz 1,1 grama błonnika. Ponadto, w porcji cukinii znajdziemy:
Cenne witaminy, takie jak:
- Witamina A;
- Witaminy z grupy B (w tym: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6);
- Witamina C.
Niezbędne minerały, takie jak:
- Potas (aż 459 miligramów);
- Fosfor;
- Magnez;
- Wapń
- Sód;
- Cynk;
- Żelazo.
Cukinia – właściwości zdrowotne
Cukinia, ze względu na bogatą zawartość witamin i minerałów, wywiera pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Zalecana jest szczególnie w diecie osób zmagających się z problemami w obrębie układu pokarmowego. Bez przeszkód stosować ją mogą również osoby dotknięte cukrzycą lub insulinoopornością. Wszystko to za sprawą niskiego indeksu glikemicznego, którego wartość jest równa 15.
Jak przygotować smaczne placuszki z cukinii w zaledwie kilka minut?
Cukinia jest warzywem, które możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do pełnego papryki leczo, jak również domowej zapiekanki. Z kabaczka możemy również przygotować smaczne frytki, które z pewnością przypadną do gustu najmłodszym. W dzisiejszym poradniku przygotowaliśmy jednak dla Ciebie prosty przepis na soczyste placuszki z dodatkiem delikatnego sosu jogurtowego.
Jakich składników potrzebujesz?
- 2 średniej wielkości cukinii;
- 2 małych jajek;
- Około 4 łyżek mąki pszennej;
- 1 papryki czerwonej;
- 1 cebulki czerwonej;
- Szczypty pieprzu oraz soli;
- Odrobiny oliwy z oliwek do smażenia.
Jakich składników potrzebujesz do przygotowania sosu?
- 1 jogurtu typu greckiego;
- Garści posiekanego kopru;
- Łyżeczki soku z cytryny;
- 1 pomidora suszonego w zalewie;
- Szczypty pieprzu.
Jak przygotować placuszki z cukinii?
Krok I: Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę;
Krok II: Umyj paprykę i posiekaj ją w drobną kostkę;
Krok III: Cukinię obierz ze skórki i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach;
Krok IV: Warzywa przełóż do wysokiej miski, dodaj do nich mąkę, jajka oraz przyprawy, a następnie wymieszaj całość przy pomocy łyżki;
Krok V: Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i usmaż na niej placuszki (około 2 minuty z każdej strony).
Jak przygotować sos jogurtowo-koperkowy?
Krok I: Suszonego pomidora posiekaj na bardzo drobną kostkę i dodaj go do jogurtu;
Krok II: Do jogurtu dodaj również posiekany koperek, łyżkę soku z cytryny oraz szczyptę pieprzu;
Krok III: Całość dokładnie wymieszaj i podawaj razem z usmażonymi placuszkami z cukinii.
Życzymy Smacznego!