Cukinia w letniej kuchni – poznaj przepis na smaczne i szybkie placuszki z użyciem warzyw sezonowych

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywa? I jak przygotować z niej smaczne placuszki dla całej rodziny? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat cukinii znajdziesz w poniższym artykule!

Cukinia (nazywana również kabaczkiem) jest jednym z naszych ulubionych, letnich warzyw. Wszystko to za sprawą jej niskiej ceny oraz wielości zastosowań w kuchni. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że cukinia stanowi również cenne źródło witamin i minerałów, które doskonale wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Pozytywnie oddziałuje na procesy trawienne i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. A jakie inne właściwości zdrowotne skrywa w sobie to niezwykłe warzywo?

Cukinia – wartości odżywcze

Kabaczek to doskonałe warzywo dla wszystkich tych osób, które dbają o wygląd swojej sylwetki. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy zaledwie 21 kalorii; blisko 2,71 grama białka; niespełna 0,40 grama tłuszczów; 3,11 gramów węglowodanów oraz 1,1 grama błonnika. Ponadto, w porcji cukinii znajdziemy:

Cenne witaminy, takie jak:

  • Witamina A;
  • Witaminy z grupy B (w tym: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6);
  • Witamina C.

Niezbędne minerały, takie jak:

  • Potas (aż 459 miligramów);
  • Fosfor;
  • Magnez;
  • Wapń
  • Sód;
  • Cynk;
  • Żelazo.

Cukinia – właściwości zdrowotne

Cukinia, ze względu na bogatą zawartość witamin i minerałów, wywiera pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Zalecana jest szczególnie w diecie osób zmagających się z problemami w obrębie układu pokarmowego. Bez przeszkód stosować ją mogą również osoby dotknięte cukrzycą lub insulinoopornością. Wszystko to za sprawą niskiego indeksu glikemicznego, którego wartość jest równa 15.

Jak przygotować smaczne placuszki z cukinii w zaledwie kilka minut?

Cukinia jest warzywem, które możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do pełnego papryki leczo, jak również domowej zapiekanki. Z kabaczka możemy również przygotować smaczne frytki, które z pewnością przypadną do gustu najmłodszym. W dzisiejszym poradniku przygotowaliśmy jednak dla Ciebie prosty przepis na soczyste placuszki z dodatkiem delikatnego sosu jogurtowego.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 2 średniej wielkości cukinii;
  • 2 małych jajek;
  • Około 4 łyżek mąki pszennej;
  • 1 papryki czerwonej;
  • 1 cebulki czerwonej;
  • Szczypty pieprzu oraz soli;
  • Odrobiny oliwy z oliwek do smażenia.

Jakich składników potrzebujesz do przygotowania sosu?

  • 1 jogurtu typu greckiego;
  • Garści posiekanego kopru;
  • Łyżeczki soku z cytryny;
  • 1 pomidora suszonego w zalewie;
  • Szczypty pieprzu.

Jak przygotować placuszki z cukinii?

Krok I: Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę;

Krok II: Umyj paprykę i posiekaj ją w drobną kostkę;

Krok III: Cukinię obierz ze skórki i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach;

Krok IV: Warzywa przełóż do wysokiej miski, dodaj do nich mąkę, jajka oraz przyprawy, a następnie wymieszaj całość przy pomocy łyżki;

Krok V: Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i usmaż na niej placuszki (około 2 minuty z każdej strony).

Jak przygotować sos jogurtowo-koperkowy?

Krok I: Suszonego pomidora posiekaj na bardzo drobną kostkę i dodaj go do jogurtu;

Krok II: Do jogurtu dodaj również posiekany koperek, łyżkę soku z cytryny oraz szczyptę pieprzu;

Krok III: Całość dokładnie wymieszaj i podawaj razem z usmażonymi placuszkami z cukinii.

Życzymy Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.