Dieta dr Budwig od ponad 50 lat stanowi jeden ze sposobów na walkę z rakiem. Znana uczona zauważyła fakt, iż głównym problemem współczesnej diety jest niskie spożycie kwasów tłuszczowych Omega 3. Z tego powodu jej dieta obfituje w ten składnik. Zobacz, na czym dokładnie polega fenomen diety.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Kim była dr Budwig;
- Czym jest dieta dr Budwig;
- Dla kogo dedykowana jest dieta;
- Jakie efekty przynosi dieta dr Budwig;
- Czy dieta faktycznie jest skuteczna.
Dr Johanna Budwig – autorytet w dziedzinie tłuszczów
Dr Johanna Budwig to jeden z największych autorytetów w dziedzinie biochemii tłuszczów roślinnych. Jej badania przyczyniły się do opracowania skutecznych metod analizy krwi pod względem zawartości tłuszczów.
Ze względu na swoją wiedzę zasłynęła ona z popularnej diety dr Budwig opartej o składniki olejowo-białkowe.
Dieta dr Budwig – czym jest?
Dieta dr Budwig to nic innego jak mieszanka oleju o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega – 3 (olej lniany) oraz białego twarogu. Według specjalistki dieta ta przynosi korzyści wobec każdego narządu ciała.
Podstawą diety jest tzw. pasta Budwigowa, która składa się z 6 łyżek oleju lnianego i 6 łyżek nabiału (jogurtu, kefiru, mleka) oraz 200 gramów chudego twarogu. Do pasty można dodać również:
- Siemię lniane;
- Miód;
- Orzechy;
- Olej kokosowy;
- Drożdże;
- Płatki owsiane;
- Kaszę gryczaną;
- Wino;
- Wytrawny szampan.
Dla kogo przeznaczona jest dieta dr Budwig?
Mechanizm diety jest prosty. Duża ilość WNKT z kwasem Omega – 3 usprawnia pracę każdej komórki ciała, dzięki czemu pozbywa się ona zbędnych i toksycznych składników. Dlatego specjalistka rekomendowała dietę na:
- Artretyzm;
- Astmę;
- Cukrzyce;
- Depresje;
- Choroby wątroby;
- Choroby skórne,
- Problemy z pamięcią;
- Problemy trawienne;
- Schorzenia serca;
- Wrzody żołądka.
Dieta dr Budwig – efekty
Mówi się, że dieta dr Budwig jest antyrakowa, jak i przeznaczona dla wszystkich zdrowych, którzy chcą uchronić się przed nowotworem. Warto jednak wspomnieć, że nie ma badań naukowych, które potwierdzają taki efekt.
Z drugiej strony posiłek skomponowany w taki sposób to bogate źródło:
- Błonnika;
- Kwasów Omega-3;
- Składników mineralnych;
- Dobrej jakości białka.
Uznać go można, zatem za niezwykle wartościowy. Jednak zdecydowanie nie można uznać tego modelu żywienia za jedyny sposób leczenia osób z chorobą nowotworową.
Dieta dr Budwig – opinie
Pomimo że dieta dr Budwig ma swoje plusy i minusy, warto również wspomnieć, że od strony czysto dietetycznej tak ograniczona ilość produktów spożywczych w codziennym jadłospisie prędzej czy później może doprowadzić do niedoborów żywieniowych (żelazo i witamina B12).
Dlatego w tej kwestii zaleca się rozsądek i stosowanie pasty dr Budwig jako jeden z podstawowych jednak niejedynych posiłków w ciągu dnia.
Podsumowanie
Już teraz wiesz, że dieta dr Budwig jest bezpieczna dla zdrowia i może przynieść wiele dobrego. Warto jednak pamiętać, że i tutaj jest drugie dno.
Z czystym sercem można jednak powiedzieć, że włączenie do diety oleju lnianego i chudego twarogu to bardzo dobry pomysł na wiele smacznych, a przede wszystkim zdrowych posiłków.
Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kącikdlazdrowia.pl i zapisz się na newsletter.