Aby osiągnąć dobre zdrowie i samopoczucie, każdego dnia powinniśmy spożywać przynajmniej cztery porcje świeżych warzyw. Niestety, w sezonie zimowym wykonanie niniejszego zalecenia wcale nie jest takie proste. Dlatego też, w tym trudnym czasie często sięgamy po mrożonki oraz przetwory warzywne, które niestety nie są tak wartościowe, jak produkty w swojej świeżej postaci. Warto jednak wiedzieć, że pomidory stanowią jedne z nielicznych warzyw, które nie tracą większości swoich właściwości podczas obróbki termicznej. Wszystko to za sprawą zawartego w nich likopenu. A co jeszcze warto wiedzieć na temat pomidorów? I jak wykorzystać je w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Skąd się wzięły pomidory i jakie są ich najpopularniejsze odmiany;
- Jakie składniki odżywcze skrywają w sobie pomidory;
- Dlaczego pomidory są ważnym składnikiem naszej codziennej diety;
- Jak wprowadzić pomidory do swojego jadłospisu;
- Jak przygotować smaczną sałatkę z dodatkiem suszonych pomidorów.
Skąd się wzięły pomidory i jakie są ich najpopularniejsze odmiany?
Współcześnie trudno jest nam wyobrazić sobie zdrową kuchnię bez smaku soczystych pomidorów. Warto jednak wiedzieć, że na stary kontynent warzywa te trafiły dopiero w czasie wielkich odkryć geograficznych (około XV-XVI wieku). Zanim znalazły się na naszych talerzach, stanowiły rodzaj rośliny ozdobnej. Niemniej jednak, z czasem zaczęto doceniać ich smak oraz niepowtarzalne walory odżywcze. Pomidory pochodzą z regionu Andów. Ich uprawą zajmowali się także Aztekowie.
Dzisiaj pomidory dostępne są w sklepach spożywczych pod różną postacią. Do najsmaczniejszych gatunków zaliczamy:
- Pomidory śliwkowe (podłużne) – odznaczające się jędrnością oraz małą ilością pestek;
- Pomidory bawole serce – wyróżniające się intensywnym smakiem oraz malinowym kolorem. Świetnie nadają się do spożywania w formie surowej, jak i do przygotowywania przetworów;
- Pomidory koktajlowe – drobnoowocowe, odznaczające się niezwykłą soczystością i lekko słodkawym smakiem. Stanowią idealny dodatek do sałatek;
- Pomidory daktylowe – posiadają drobne owoce. Niniejsza odmiana pomidorów wyróżnia się delikatnym smakiem. Z łatwością możemy przygotować z niej liczne przetwory.
Jakie składniki odżywcze skrywają w sobie pomidory?
Pomidory są niskokaloryczne, a mimo to zawierają w sobie bogactwo cennych składników odżywczych. 100 gramów czerwonych pomidorów dostarcza do naszego organizmu zaledwie 18 kalorii, a przy tym 1,2 grama błonnika. Ponadto, w tych niezwykłych warzywach skrywają się:
Niezbędne witaminy, takie jak:
- Witamina A;
- Witaminy z grupy B (w tym tiamina, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy);
- Witamina C;
- Witamina E; oraz
- Witamina K.
Wartościowe minerały, w tym między innymi:
- Potas;
- Fosfor;
- Magnez;
- Wapń; oraz
- Sód.
Niemniej jednak, to co najważniejsze w pomidorach to likopen. Niniejszy składnik uznawany jest za najsilniejszy przeciwutleniacz z grupy karetonoidów. Likopen wykazuje wysoce pozytywny wpływ na nasze zdrowie, a co najważniejsze nie ulatnia się z pomidorów wraz z procesem obróbki cieplnej.
Dlaczego pomidory są ważnym składnikiem naszej codziennej diety?
Pomidory stanowią prawdziwą skarbnicę cennych składników, a przy tym są niskokaloryczne. Dlatego też, wprowadzenie ich do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, wpływa na poprawę naszego zdrowia i codziennego samopoczucia psychicznego. Liczne badania naukowe wykazują, że pomidory posiadają właściwości antymiażdżycowe. Zawarte w nich pektyny odpowiedzialne są za obniżenie poziomu złego cholesterolu. Korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego wywiera także likopen.
Ten niezwykły przeciwutleniacz doceniany jest przed dietetyków i miłośników zdrowego odżywiania na całym świecie. Likopen skutecznie zwalcza szkodliwy wpływ wolnych rodników na nasz organizm, a tym samym istotnie obniża ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych (ze szczególnym uwzględnieniem nowotworu prostaty oraz raka szyjki macicy). Ponadto, systematyczne spożywanie pomidorów może przyczynić się do:
- Obniżenia poziomu ciśnienia krwi;
- Wzmocnienia układu immunologicznego;
- Poprawy procesów trawiennych;
- Poprawy funkcjonowania układu nerwowego.
Warto także wiedzieć, że pomidory doskonale wpływają na kondycję naszej skóry. Wszystko to za sprawą zawartej w nich witaminy A oraz witaminy E, która wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe oraz odżywcze.
Jak wprowadzić pomidory do swojego jadłospisu?
W naszej codziennej diecie mogą znajdować się pomidory pod różną postacią.
- Po pierwsze: w formie suszonej warto dodawać je do licznych sałatek, kasz oraz sosów do makaronów;
- Po drugie: w formie soku można spożywać je jako pełnowartościowy dodatek do drugiego śniadania lub podwieczorka;
- Trzecia opcja: w formie przecieru lub koncentratu bez przeszkód można dodawać je do sosów oraz zup;
- Czwarta: w formie bez skórki, świetnie sprawdzą się jako podstawa do przygotowania lasagne lub spaghetti bolognese;
- Po piąte: w formie kiszonej można dodawać je do obiadu lub kolacji.
Jak przygotować smaczną sałatkę z dodatkiem suszonych pomidorów?
Składniki:
- 2 garści rukoli;
- 30 gramów sera mozzarella w kulkach;
- 2 plastry suszonych pomidorów, odsączonych z oleju;
- Garść czarnych oliwek;
- Garść pomidorków daktylowych;
- ½ brzoskwini;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
- Szczypta oregano;
- Szczypta ostrej papryki.
Sposób przygotowania:
1: Liście rukoli dokładnie opłucz i osusz, a następnie rozłóż je równomiernie na talerzu;
2: Kulki mozzarelli przetnij na pół i rozłóż je na liściach rukoli;
3: Odsączone suszone pomidory potnij w cienkie paski i rozłóż na pozostałych składnikach sałatki;
4: Brzoskwinię pokrój w plastry i dodaj do pozostałych składników;
5: Pomidorki daktylowe oraz oliwki przekrój na pół i posyp nimi sałatkę;
6: W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą oliwę, oregano oraz ostrą paprykę;
7: Przygotowanym sosem polej sałatkę i gotowe.
Podsumowanie
Pomidory to warzywa pełne zdrowia oraz smaku. Ich codzienne spożywanie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania licznych chorób o charakterze cywilizacyjnym (w tym chorób nowotworowych). Ponadto, można wykorzystać je w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. W związku z tym, pomidory powinny stanowić stały element zrównoważonej diety.