Dlaczego warto zamienić cukier na stewię?

Stewia jest rośliną należącą do rodziny  astrowatych, której smak jest bardzo słodki. Jej naturalnym miejscem występowania są tereny Brazylii, Urugwaju, Paragwaju i Wielkiej Brytanii. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza stewiowym glikozydom – związkom, które znajdują się w liściach i łodygach tej rośliny.

Stewię można z powodzeniem zaliczyć do rodzaju naturalnych słodzików.  Na rynku dostępna jest w formie tabletek, pudru albo suszonych liści. W smaku jest dużo słodsza od sacharozy, która jest podstawowym składnikiem białego cukru w kryształkach, używanego w kuchni. Dzięki temu zamiana cukru na stewię jest po prostu opłacalna – słodząc nią zużywa się znacznie mniej produktu, a przy tym oszczędza.

Kolejną zaletą płynącą ze stosowania stewii jest to, że jest ona produktem mniej kalorycznym, niż cukier biały lub brązowy.  Gwarantuje dużo większą słodycz pożywienia, nie zwiększając przy tym jego kaloryczności. Z tego powodu stewia świetnie sprawdzi się u osób, które stosują dietę cukrzycową lub redukcyjną.

Słodząc posiłki dla dzieci stewią nie dostarczymy im bombardowych ilości cukru, która pojawia się w popularnych słodyczach i bezpośrednio przyczynia się do powstawania próchnicy i psucia się zębów.

Stewia to bardzo uniwersalny słodzik – nadaje się do słodzenia napojów, wypieków, deserów, do pieczenia i gotowania. Używając jej w kuchni wzmocnimy smal owoców, orzechów, jogurtów, soków i warzyw. Może być przechowywana długoterminowo, jest dobrze rozpuszczalna.

Przepis na placki orzechowo-jabłkowe z dodatkiem stewii

Składniki:

  • 3 starte na tarce jabłka
  • 8 łyżek masła orzechowego
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta stewii w proszku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jaja, masło orzechowe i jabłka dokładnie mieszamy w misce. Dodajemy sypkie składniki i ponownie mieszamy. Smażymy na patelni w wysokim tłuszczu, formując małe placuszki.

(Przepis na podstawie: E. Parsch, Słodkie ciasta bez cukru)

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.