Jak przygotować smaczną i zdrową zupę-krem z dyni?

Koniec wakacji oznacza nie tylko powrót do szkoły, ale również rozpoczęcie sezonu na pełną smaku i wartości odżywczych dynię, z której możesz przyrządzić nie tylko przepyszną zupę, ale również odżywczą pastę na kanapki oraz pełne warzyw placuszki, które z pewnością przypadną do gustu Twoim najbliższym. W poniższym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie garść najistotniejszych informacji na temat tego niezwykłego warzywa. Ponadto, dowiesz się jak przygotować przepyszną i pożywną zupę, która będzie stanowiła idealną propozycję jesiennego obiadu dla Ciebie i Twojej rodziny.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego warto jeść dynię;
  • Jakie zastosowanie w naszej kuchni może znaleźć dynia;
  • Jak przygotować smaczną i zdrową zupę-krem z dyni.

Dlaczego warto jeść dynię?

Niezwykłe właściwości zdrowotne dyni były doceniane już przed wiekami, zwłaszcza przez mieszkańców Meksyku oraz Stanów Zjednoczonych (uznawanych za stolicę niniejszego warzywa). Zawarty w niej beta-karoten nie tylko hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne (zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości), ale również odpowiedzialny jest za obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Ponadto, w porcji świeżej dyni jesteśmy w stanie znaleźć całą masę cennych witamin i składników mineralnych, wśród których możemy wyróżnić:

  • Białko oraz błonnik;
  • Witaminę A, witaminy z grupy B (w tym: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6), witaminę C, witaminę E oraz witaminę K;
  • Wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas oraz sód.

Jakie zastosowanie w naszej kuchni może znaleźć dynia?

Dzięki swojemu oryginalnemu, a zarazem delikatnemu smakowi, dynia może znaleźć szerokie zastosowanie w kuchni każdego z nas. Bez przeszkód możemy przygotować z niej nie tylko gęstą zupę, ale również aromatyczną kawę, placuszki warzywne, tartę na kruchym cieście, zapiekankę z dodatkiem makaronu pełnoziarnistego, aromatyczne ciasta, ciasteczka, jak również bułeczki. Niemniej jednak, dynia doskonale nadaje się również do przyrządzania jesiennych przetworów. Dynia w zalewie idealnie sprawdzi się w roli przystawki do mięs oraz ryb, a słodka marmolada będzie wspaniałym dodatkiem do kanapek, jak również gorącej herbaty.

Jak przygotować smaczną i zdrową zupę-krem z dyni?

Zupa-krem z dyni z dodatkiem prażonych nasion słonecznika stanowi wspaniałą, a zarazem prostą w przygotowaniu, propozycję jesiennego obiadu. Zanim jednak przystąpisz do jej gotowania, upewnij się, że posiadasz w swojej kuchni: garnek z grubym dnem, sprawny blender, patelnię oraz ostry nóż.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Szalotkę pokrój w drobną kostkę, imbir zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (na dnie grubego garnka);

Krok II: Do szalotki oraz imbiru dodaj łyżkę kurkumy oraz szczyptę ostrej papryki i praż całość jeszcze przez krótką chwilę;

Krok III: Do podsmażonych składników dodaj pokrojoną w kostkę dynię i zalej całość bulionem warzywnym;

Krok IV: Kiedy dynia stanie się miękka, dodaj do zupy około 80ml mleczka kokosowego;

Krok V: Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, a następnie zmiksuj ją na gładki krem przy pomocy blendera i dopraw solą według uznania;

Krok VI: Na suchej patelni upraż delikatnie nasiona słonecznika;

Krok VII: Przelej gotową zupę do miseczki, posyp ją prażonymi pestkami słonecznika oraz świeżą kolendrą, a na koniec polej odrobiną mleczka kokosowego.

Podsumowanie

Dynia to nie tylko doskonałe w smaku warzywo, ale również prawdziwa skarbnica cennych dla Twojego zdrowia składników odżywczych. Dlatego też, już dziś warto wypróbować prosty przepis na pyszną zupę-krem, która z pewnością przypadnie do gustu Tobie i Twoim najbliższym.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *