Olej z moringa (olejek moringa) – właściwości i zastosowanie


Olej z moringa należy do grupy superfoods ze względu na liczne właściwości lecznicze i kosmetyczne. Roślina, z której wytłacza się olej, zawiera więcej witaminy A niż marchew, więcej witaminy C niż pomarańcze, aż 17 razy więcej białka niż mleko krowie i 25 razy więcej żelaza niż szpinak. W jakim celu stosuje się olej z moringa?

Czym jest olej z moringa?

Olej wytłacza się z drzewa Moringa, nazywanego również drzewem chrzanowym. Jest to gatunek rosnący w naturze w Indiach, Pakistanie, Ameryce Południowej oraz Afryce. Drzewo osiąga do 10 metrów wysokości, a w medycynie naturalnej wykorzystuje się niemalże wszystkie części rośliny. Na świecie powszechnie stosuje się olej z moringa, który wytłacza się z ziaren. Te same ziarna stosuje się również do oczyszczania wody, ze względu na ich silne właściwości przeciwbakteryjne.

Olej z moringa – właściwości

Prawie 75% oleju z moringa to kwas oleinowy. Związek to cenny kwas tłuszczowy jednonienasycony, który znajduje się także w oliwie z oliwek. Kwas obniża poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu może być stosowany w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Olej zmniejsza lipolizę krwi i obniża ciśnienie, co sprawia, że chroni również przed nadciśnieniem tętniczym.

W oleju z moringa znajduje się również kwas oleopalmitynowy, linolenowy i linolowy. Ponadto w składzie można znaleźć duże ilości witaminy A i E, steroli oraz antyoksydantów. Dzięki sterolom i antyoksydantom wspomaga się proces regeneracji wątroby i oczyszczania jej z toksyn. Olej można stosować przy zaburzeniach funkcji narządu, które są wynikiem stosowania leków lub zachorowania na zapalenie wątroby typu B.

Olej z moringa – zastosowanie

Za pomocą oleju z moringa można zwalczać zarówno błahe dolegliwości, jak i choroby przewlekłe. Drzewo moringa pomaga w leczeniu anemii, astmy, lęków, zapalenia oskrzeli, kataru i przekrwienia klatki piersiowej. W rejonach, w których drzewo chrzanowe rośnie w naturze, wykorzystuje się jego części również do leczenia cholery.

Olej z ziaren moringa stosowany wewnętrznie działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, przeciwgorączkowo i przeciwutleniająco. Dzięki niemu można łagodzić objawy choroby wrzodowej, problemy ze skurczami, infekcje grzybicze oraz napady epileptyczne. W kosmetyce wykorzystuje się olej, by nawilżyć skórę, powstrzymać procesy starzenia i wiotczenia, a także, by odżywić cebulki włosów. Olej z moringa do włosów stosuje się zamiast odżywki, by wzmocnić kosmyki, a także, by pozbyć się łupieżu. Ponadto olej z moringa do twarzy pomaga zwalczać podrażnienia i wypryski alergiczne.

Olej z moringa – jak stosować wewnętrznie?

W przypadku oleju z moringa nie ma określonego dawkowania. Olej z moringa do picia można stosować doraźnie w przypadku infekcji, natomiast w pozostałych przypadkach wystarczy używać go do przygotowywania sosów sałatkowych i majonezu. Rozsądne dzienne spożycie oleju z drzewa chrzanowego wynosi około 1-2 łyżek stołowych. Nie poleca się używania oleju z moringa do smażenia ze względu na to, że traci właściwości zdrowotne pod wpływem wysokiej temperatury.

Gdzie kupić olej z moringa?

Olej z drzewa moringa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Poleca się wybieranie produktów z dobrego źródła, gdyż daje ono pewność, że olej był prawidłowo przechowywany przed sprzedażą. Po wytłoczeniu należy przechowywać go w szklanej, ciemnej buteleczce z dala od źródła światła. Po otwarciu olej należy zużyć w ciągu 3 miesięcy.

Olej z moringa – przeciwwskazania i skutki uboczne

Dotychczas nie stwierdzono skutków ubocznych podczas stosowania oleju z moringa. Olej mogą spożywać wszystkie zdrowe osoby poza kobietami w ciąży. Ze względu na udowodnione działanie poronne kory z drzewa i brak badań na temat działania oleju na ciężarne, zaleca się rezygnację z produktu na okres całej ciąży. Kora powoduje skurcze macicy, które na każdym etapie rozwoju płodu mogą okazać się niebezpieczne. Działanie oleju z drzewa chrzanowego jest silne, dlatego przed jego użyciem w celu leczenia chorób przewlekłych zaleca się konsultację z lekarzem rodzinnym lub specjalistą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *