Pasztet jaglany jest odżywczy i powinien przypaść do gustu każdemu. W tej wersji wzbogacony został o słonecznik i suszone pomidory, jednak z łatwością można dodać do niego również sezonowe warzywa np. selera czy marchewkę.
Kasza jaglana jest lekkostrawna, a poza tym jest źródłem cynku, krzemu, żelaza i potasu.
Pasztet jaglany ze słonecznikiem
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 6 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- przyprawy: do grilla, warzywna, wędzona papryka, sól himalajska drobna
- 0,75 szklanki prażonego słonecznika
- 0,5 szklanki bułki tartej
Sposób wykonania:
Na suchej patelni delikatnie prażymy słonecznik do momentu aż się zezłoci, następnie mielimy, aby uzyskać proszek.
Pomidory odlewamy i wraz z pokrojoną cebulą oraz czosnkiem miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem.
Wykładamy do wysmarowanej olejem formy keksowej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C i pieczemy ok. 50 min. Pasztet jaglany jest gotowy 🙂