Jakie właściwości skrywa w sobie kasza jaglana? I jak przygotować z niej wegański pasztet wielkanocny? Odpowiedzi na te oraz inne pytania, znajdziesz w poniższym tekście!
Jesteś fanem diety wegańskiej, ale nie możesz przekonać swoich bliskich do rezygnacji ze świątecznego pasztetu? Nie musisz tego robić! Wystarczy, że przygotujesz dla nich przepyszny pasztet z kaszy jaglanej, a przekonasz się, że Twoja miłość do pełnej warzyw kuchni, zyska poszerzone grono zwolenników.
Poznaj przepis na pyszny pasztet wielkanocny w wegańskiej wersji!
Dieta wegańska sprzyja poszukiwaniu nowych smaków. Okazuje się, że wiele składników pochodzenia roślinnego z powodzeniem może zastępować mięsne potrawy, nie tylko oferując nam nowe doznania kulinarne, ale również większą wartość składników odżywczych i mniejszą ilość niezdrowych tłuszczów.
Jakich składników potrzebujesz?
- 300 gramów kaszy jaglanej;
- 4 łyżek oliwy z oliwek;
- 4-6 liści laurowych;
- 8-10 ziaren ziela angielskiego;
- 2 szalotek pokrojonych w kostkę;
- 2 białych (posiekanych w kostkę) części pora;
- 3-4 ząbków czosnku;
- 4 młodych marchewek (startych na drobnych oczkach tarki);
- 2 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego;
- 1 korzenia pietruszki (startego na drobnych oczkach tarki);
- 1 łyżeczki zmielonego imbiru;
- Szczypty gałki muszkatołowej;
- 3 łyżeczek majeranku;
- 10 łyżeczek zmielonych ziaren lnu, zalanych 150 ml gorącej wody;
- Soli i pieprzu ziołowego do smaku.
Jak przygotować wielkanocny pasztet w stylu wege?
Krok I: Przepłucz kilkukrotnie zimną wodą, a następnie gotuj kaszę jaglaną, aż do momentu, w którym stanie się miękka;
Krok II: Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek, podsmaż liście laurowe razem z zielem angielskim;
Krok III: Następnie, (na osobnej patelni) podsmaż posiekany czosnek i szalotkę;
Krok IV: Do zarumienionej cebuli dodaj pozostałe warzywa (por, pietruszkę, marchew) i duś je na patelni, aż do momentu, w którym staną się miękkie;
Krok V: Do wysokiej miski przełóż wszystkie przygotowane składniki (razem z ziarnami lnu rozpuszczonymi w wodzie) i zmiksuj całość na jednolitą masę, najlepiej przy pomocy blendera;
Krok VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Krok VII: Przełóż ciasto do niewielkiej formy, wyłożonej specjalnym papierem i piecz całość przez około 50-60 minut.
Nasza rada! Podawaj pasztet na ciepło z odrobiną kiełków rzeżuchy i przetartej żurawiny.
Kasza jaglana – co warto o niej wiedzieć?
Kasza jaglana cieszy się rosnącą popularnością nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale przede wszystkim bogatą zawartość wartościowych składników odżywczych. Otrzymywana z nasion prosa kasza, już przed wiekami była uznawana za źródło zdrowia. Zawiera w sobie dużą ilość łatwo-przyswajalnego białka, a do tego jest skarbnicą witamin z grupy B (w tym: tiaminy, ryboflawiny i pirydoksyny). Dodatkowo, częste spożywanie kaszy jaglanej, ze względu na bardzo dużą zawartość żelaza, szczególnie zalecane jest osobom zmagającym się z problemem niedokrwistości.
Teraz i Ty przekonaj się o jej niezwykłych właściwościach i wypróbuj przepis na pyszny pasztet wielkanocny w wegańskim stylu!
Życzymy Smacznego i Wesołych Świąt!