Pobudzająca guarana- jak ją przygotować?

Guarana pochodzi z Amazonii, a o jej niezwykłych właściwościach wiedzieli już Indianie. W XVII w. jako pierwszy opisał ją i zbadał niemiecki botanik Paullini.

1

Nazwa „guarana” pochodzi od plemienia Guarani, które używało jej jako naturalnego stymulatora. Uważana była za magiczną roślinę, nazywana „darem od Boga” i eliksirem młodości.
Guarana zawiera guaraninę- substancje o właściwościach podobnych do kofeiny, zawartej w kawie, ale działającą znacznie mocniej. Na całym świecie dodaje się guaranę do napojów energetyzujących. Ale na tym nie kończą się pozytywne właściwości guarany.
W przeciwieństwie do kawy guarana uwalnia się w organizmie wolniej, przez co działa dłużej, powodując uczucie pobudzenia i dodając energii. Ma właściwości stymulujące pracę mózgu, poprawiające pamięć i zwalczające stany przygnębienia i depresję.
Guarana działa nawet do 6 godzin i nie zawiera substancji szkodliwych. Jest naturalnym produktem, ale należy uważać, by nie stosować jej zbyt dużo, bo może powodować negatywne skutki uboczne, takie jak: bezsenność, utrata apetytu, niepokój, przyśpieszone bicie serca i nudności. W przypadku znacznego przekroczenia ilości guarany mogą pojawić się wymioty, zawroty głowy i bóle brzucha.
Guarany nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z chorobami serca, nadczynnością tarczycy i zmagające się z wysokim ciśnieniem krwi.

2
Guaranę przygotowuje się podobnie jak kawę. Ok. 1 łyżeczki proszku należy wsypać do szklanki i zalać gorącą, ale niegotowaną wodą. Można dodać ją do jogurtu, kakao lub soku.
4 powody, dla których warto stosować guaranę:
1. Składniki mineralne zawarte w guaranie wspomagają pracę układu nerwowego, zwiększają czujność psychiczną, ułatwiają zapamiętywanie i oddalają zmęczenie.
2. Guarana ma właściwości hamujące tworzenie się tromboksanu, powodującego zlepienie się płytek i powstanie skrzepów, które zatykają tętnice.
3. Guarana zwiększa odporność i wytrzymałość fizyczną, zwłaszcza w okresach osłabienia i po przebytych chorobach.
4. Nie uzależnia i nie zawiera szkodliwych substancji, w przeciwieństwie do kawy.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *