Jak przygotować pyszną sałatkę z wykorzystaniem warzyw sezonowych? I dlaczego wiosna to dobry czas na rozpoczęcie zdrowej diety? Odpowiedzi na te pytania oraz garść kulinarnych inspiracji znajdziesz w poniższym tekście!
Wiosna zagościła u nas na dobre, a wraz z nią na półkach sklepowych pojawił się wysyp kolorowych warzyw, do których tak tęskniliśmy przez zimę. Niniejsza pora roku, jak żadna inna, sprzyja kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Dostęp do świeżych i obfitujących w cenne składniki odżywcze warzyw i owoców oraz możliwość wykonywania aktywności fizycznych na świeżym powietrzu, może stać się pierwszym krokiem do osiągnięcia zdrowia i lepszego samopoczucia.
Pomysł nr 1. Wiosenna sałatka z botwinką
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 pęczka botwinki;
- 200 gramów sera feta;
- 1 pęczka młodego kopru;
- Około 10 pomidorków koktajlowych (najlepiej pomarańczowych);
- 1 ogórka zielonego;
- 1 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżki soku z cytryny;
- Szczypty soli oraz pieprzu do smaku.
Jak przygotować wiosenną sałatkę z botwinką?
Krok I: Liście botwinki dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej wody, a następnie pokrój je na drobne kawałki wraz z łodygami;
Krok II: Ogórka obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Następnie, opłucz pomidorki koktajlowe i przekrój je na pół;
Krok III: Umyj i posiekaj drobno koperek, a następnie wymieszaj go z botwinką, ogórkiem i pomidorkami;
Krok IV: Fetę pokrusz przy pomocy dłoni i dodaj ją do miski z pozostałymi składnikami;
Krok V: Przypraw sałatkę łyżką oliwy z oliwek i dodaj do niej odrobinę pieprzu oraz soli.
Pomysł nr 2. Wiosenna sałatka z selerem naciowym
Jakich składników potrzebujesz?
- 6 łodyg selera naciowego;
- 1 ogórka zielonego;
- Około 30 gramów rukoli;
- 150 gramów pieczonej piersi z kurczaka (doprawionej według uznania);
- 2 łyżek oleju rzepakowego;
- 1 łyżeczki musztardy (typu francuskiego);
- 1 łyżki soku z cytryny;
- Szczypty pieprzu do smaku.
Jak przygotować wiosenną sałatkę z selerem naciowym?
Krok I: Łodygi selera dokładnie opłucz, a następnie odetnij ich końce i pokrój całość w cienkie plasterki;
Krok II: Rukolę dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej wody, a następnie osusz jej liście na ręczniku papierowym;
Krok III: Ogórka obierz ze skórki i pokrój go w grubą kostkę;
Krok IV: W szklance wymieszaj ze sobą olej rzepakowy, musztardę francuską, oraz sok z cytryny;
Krok V: Kurczaka pokrój w drobną kostkę, a następnie wymieszaj go z selerem, rukolą i ogórkiem;
Krok VI: Przed podaniem, polej całość przygotowanym wcześniej sosem i dopraw pieprzem.
Pomysł nr 3. Wiosenna sałatka ze szparagami
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 pęczka zielonych szparagów;
- 200 gramów pomidorków koktajlowych;
- 1 awokado (najlepiej dojrzałego);
- Około 20 gramów liści świeżego szpinaku;
- Soku z połowy cytryny;
- Około 30-40 gramów płatków migdałów;
- Szczypty suszonego imbiru;
- Łyżki oleju lnianego;
- Szczypty rozmarynu.
Jak przygotować wiosenną sałatkę ze szparagami?
Krok I: Opłucz szparagi i odetnij ich twarde końcówki, a następnie pokrój je w kawałki (o długości około 2-3 centymetrów);
Krok II: Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na pół;
Krok III: Awokado przekrój na pół, a następnie pokrój w cienkie plastry;
Krok IV: Przygotuj duży talerz, a następnie ułóż na nim umyte i osuszone liście szpinaku;
Krok V: Na szpinaku ułóż pokrojone szparagi, pomidorki koktajlowe oraz awokado;
Krok VI: W szklance wymieszaj ze sobą olej lniany, sok z cytryny, imbir oraz rozmaryn;
Krok VII: Płatki migdałów rozsyp na przygotowanej wcześniej sałatce, a następnie skrop całość sosem.
Życzymy Smacznego!