Poznaj przepis na pyszną, wiosenną sałatkę z wykorzystaniem warzyw sezonowych!

Jak przygotować pyszną sałatkę z wykorzystaniem warzyw sezonowych? I dlaczego wiosna to dobry czas na rozpoczęcie zdrowej diety? Odpowiedzi na te pytania oraz garść kulinarnych inspiracji znajdziesz w poniższym tekście!

Wiosna zagościła u nas na dobre, a wraz z nią na półkach sklepowych pojawił się wysyp kolorowych warzyw, do których tak tęskniliśmy przez zimę. Niniejsza pora roku, jak żadna inna, sprzyja kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Dostęp do świeżych i obfitujących w cenne składniki odżywcze warzyw i owoców oraz możliwość wykonywania aktywności fizycznych na świeżym powietrzu, może stać się pierwszym krokiem do osiągnięcia zdrowia i lepszego samopoczucia.

Pomysł nr 1. Wiosenna sałatka z botwinką

Jakich składników potrzebujesz?

  • 1 pęczka botwinki;
  • 200 gramów sera feta;
  • 1 pęczka młodego kopru;
  • Około 10 pomidorków koktajlowych (najlepiej pomarańczowych);
  • 1 ogórka zielonego;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżki soku z cytryny;
  • Szczypty soli oraz pieprzu do smaku.

Jak przygotować wiosenną sałatkę z botwinką?

Krok I: Liście botwinki dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej wody, a następnie pokrój je na drobne kawałki wraz z łodygami;

Krok II: Ogórka obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Następnie, opłucz pomidorki koktajlowe i przekrój je na pół;

Krok III: Umyj i posiekaj drobno koperek, a następnie wymieszaj go z botwinką, ogórkiem i pomidorkami;

Krok IV: Fetę pokrusz przy pomocy dłoni i dodaj ją do miski z pozostałymi składnikami;

Krok V: Przypraw sałatkę łyżką oliwy z oliwek i dodaj do niej odrobinę pieprzu oraz soli.

Pomysł nr 2. Wiosenna sałatka z selerem naciowym

 Jakich składników potrzebujesz?

  • 6 łodyg selera naciowego;
  • 1 ogórka zielonego;
  • Około 30 gramów rukoli;
  • 150 gramów pieczonej piersi z kurczaka (doprawionej według uznania);
  • 2 łyżek oleju rzepakowego;
  • 1 łyżeczki musztardy (typu francuskiego);
  • 1 łyżki soku z cytryny;
  • Szczypty pieprzu do smaku.

Jak przygotować wiosenną sałatkę z selerem naciowym?

Krok I: Łodygi selera dokładnie opłucz, a następnie odetnij ich końce i pokrój całość w cienkie plasterki;

Krok II: Rukolę dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej wody, a następnie osusz jej liście na ręczniku papierowym;

Krok III: Ogórka obierz ze skórki i pokrój go w grubą kostkę;

Krok IV: W szklance wymieszaj ze sobą olej rzepakowy, musztardę francuską, oraz sok z cytryny;

Krok V: Kurczaka pokrój w drobną kostkę, a następnie wymieszaj go z selerem, rukolą i ogórkiem;

Krok VI: Przed podaniem, polej całość przygotowanym wcześniej sosem i dopraw pieprzem.

Pomysł nr 3. Wiosenna sałatka ze szparagami

Jakich składników potrzebujesz?

  • 1 pęczka zielonych szparagów;
  • 200 gramów pomidorków koktajlowych;
  • 1 awokado (najlepiej dojrzałego);
  • Około 20 gramów liści świeżego szpinaku;
  • Soku z połowy cytryny;
  • Około 30-40 gramów płatków migdałów;
  • Szczypty suszonego imbiru;
  • Łyżki oleju lnianego;
  • Szczypty rozmarynu.

Jak przygotować wiosenną sałatkę ze szparagami?

Krok I: Opłucz szparagi i odetnij ich twarde końcówki, a następnie pokrój je w kawałki (o długości około 2-3 centymetrów);

Krok II: Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na pół;

Krok III: Awokado przekrój na pół, a następnie pokrój w cienkie plastry;

Krok IV: Przygotuj duży talerz, a następnie ułóż na nim umyte i osuszone liście szpinaku;

Krok V: Na szpinaku ułóż pokrojone szparagi, pomidorki koktajlowe oraz awokado;

Krok VI: W szklance wymieszaj ze sobą olej lniany, sok z cytryny, imbir oraz rozmaryn;

Krok VII: Płatki migdałów rozsyp na przygotowanej wcześniej sałatce, a następnie skrop całość sosem.

 Życzymy Smacznego!

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *