Pyszne i kolorowe – Makaroniki, jak je przygotować?

Skąd pochodzą i jak można je samemu przygotować? W poniższym artykule znajdziesz garść najważniejszych informacji na temat pysznych makaroników. Ponadto, przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na ich przyrządzenie.

Chociaż nie kojarzą nam się z Wielkanocą, mogą stanowić wspaniałą ozdobę świątecznego stołu. Ich pastelowe kolory przywodzą na myśl budzącą się do życia przyrodę, a delikatny i wyrafinowany smak będzie idealną propozycją deserową po spożytym obiedzie. Mimo, iż nie należą do dietetycznych, makaroniki to ciastka, dla których z pewnością możemy sobie pozwolić na małe odstępstwo od zdrowej diety.

Zanim je przygotujesz, dowiedz się więcej o Makaronikach!

Makaroniki to małe, francuskie ciasteczka, które nieodzownie kojarzą nam się z szykiem paryskich ulic. Są bardzo słodkie, lekkie, a do tego niezwykle piękne. Ich wierzchnia warstwa może przypominać nam małą bezę, natomiast pomiędzy chrupkimi, kolorowymi skorupkami znajdziemy owocowy lub słodki krem, który nadaje wyjątkowości tym niezwykłym ciastkom.

Jak przygotować kolorowe makaroniki?

Zanim zabierzesz się za kompletowanie składników, przygotuj: worek cukierniczy, blachę wyłożoną papierem do pieczenia, mikser, termometr kuchenny, dwie miski oraz dużą (najlepiej sylikonową) łopatkę do mieszania ciasta.

Jakich składników potrzebujesz do przygotowania ciastek?

  • 200 gramów mąki migdałowej (lub zmielonych na miazgę migdałów);
  • 200 gramów przesianego cukru pudru;
  • 3 jajek (najlepiej w rozmiarze M);
  • Wybranego barwnika spożywczego (np. czerwonego).

Jakich składników potrzebujesz do przygotowania syropu?

  • 200 gramów cukru (lub ksylitolu);
  • 100 mililitrów wody;
  • 3 jajek (najlepiej w rozmiarze M);
  • 1 łyżki cukru pudru.

Jakich składników potrzebujesz do przygotowania kremu?

  • Około 200 mililitrów śmietany 30%;
  • 100 gramów gorzkiej czekolady;
  • 100 gramów czekolady mlecznej;
  • 20 gramów masła (lub oleju kokosowego);
  • 20 gramów miodu (lub syropu z agawy);
  • 200 gramów konfitury truskawkowej.

Jak przygotować kolorowe makaroniki?

Krok I: Połącz ze sobą przesianą mąkę migdałową oraz cukier puder. Następnie, dodaj do nich 3 białka jajek w temperaturze pokojowej;

Krok II: Całość mieszaj przy pomocy dużej łyżki, aż do momentu, w którym powstanie gęsta masa. Następnie, dodaj do niej kilka kropel barwnika spożywczego;

Krok III: Zagotuj wodę z cukrem;

Krok IV: Białka (w temperaturze pokojowej) ubij na sztywną masę razem z 1 łyżką cukru pudru, następnie zalewaj masę stopniowo gorącym syropem i ubijaj przy pomocy miksera tak długo, aż jej temperatura osiągnie 40oC;

Krok V: Do masy z mąki migdałowej, dodawaj porcjami ubite z syropem białka. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy sylikonowej łopatki, aż do momentu, w którym uzyskasz delikatną, perłową masę;

Krok VI: Śmietankę zagotuj z miodem (lub syropem z agawy) i pozostaw na małym ogniu tak długo, aż zredukujesz śmietankę. Następnie, dodaj do masy pokruszone czekolady, a gdy się rozpuszczą, dodaj masło (lub olej kokosowy). Uzyskaną masę odstaw do wystygnięcia;

Krok VII: Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a przygotowane ciasto przełóż do worka cukierniczego z gładką końcówką;

Krok VIII: Niewielkie porcje masy wyciśnij na blaszce tak, aby powstały symetryczne kółka;

Krok IX: Kiedy wyciśniesz już całą masę, uderz w blachę od spodu kilkukrotnie;

Krok X: Odstaw makaroniki do wysuszenia na około 20-30 minut, a następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 150oC i piecz w nim ciasteczka przez około 10-12 minut;

Krok XI: Na patelnię przełóż konfiturę truskawką i smaż ją przez kilka minut, aż do momentu odparowania. Następnie, zmiksuj ją przy pomocy blendera i pozostaw do ostygnięcia;

Krok XII: Upieczone makaroniki dopasuj w pary, a następnie na środek jednego z nich nałóż niewielką porcję konfitury truskawkowej;

Krok XIII: Następnie, przy pomocy worka cukierniczego z wąską końcówką, nałóż niewielką porcję masy czekoladowej na brzegi makaronika z konfiturą;

Krok XIV: Złóż delikatnie makaroniki, a następnie włóż je do lodówki (na około 1-2 godziny). Po tym czasie będą gotowe do spożycia.

Życzymy Smacznego i Wesołych Świąt Wielkiej Nocy!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.