Szukasz sposobu na szybkie i smaczne ciasto? Wypróbuj przepis na ciasto z żurawiną. Jest łatwe do przygotowania i smaczne. Z pewnością będzie smakowało wszystkim domownikom.
Co zawiera żurawina?
Żurawina to zielona, wieloletnia roślina pnąca. Zaliczana jest do rodziny wrzosowatych. Rośnie na terenach wilgotnych. Ma kwaskowaty smak. Jest źródłem błonnika i witamin z grupy B, w tym: witaminy B1, B2 i B6.
Witamina B1 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca i utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
Witamina B2 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza, pomaga zachować zdrową skórę i prawidłowe widzenie.
Witamina B6 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Żurawina od dawna ma zastosowanie w diecie. Dodaje się ja do posiłków, także w kuchniach regionalnych. Przyrządza się z niej dżemy, konfitury, soki, dodaje do sosów i napojów. Żurawina jest też dodatkiem do mięs i pasztetów.
W medycynie żurawina jest stosowana głównie z uwagi na wysoką zawartość witaminy C. Znajdują się w niej duże ilości witaminy B1 i B2, a także pierwiastki, takie jak: magnez, sód, żelazo, potas i wapń. Przypisuje się jej działanie wzmacniające organizm i przeciwgorączkowe.
Szukasz sposobu na zastosowanie żurawiny w swoim domu? Wykorzystaj przepis na szybkie ciasto z żurawiną.
Szybkie ciasto z żurawiną
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
10 dag masła
1 szklanka cukru
10 dag suszonej żurawiny
5 jajek
1 laska wanilii
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tłuszcz do nasmarowania formy
1 łyżka bułki tartej
Szczypta soli
Dodatkowo: 2 łyżki mąki
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodać mleko, proszek do pieczenia, cukier, miąższ z wanilii i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Żurawinę obsypać mąką, tak, by cała się w niej pokryła.
Z białek ubić pianę. Połączyć ją z żurawiną i dodawać do ciasta, cały czas mieszając.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto i piec w temperaturze 180 stopni ok. 40-45 minut, aż wierzch będzie miał złocisty kolor.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!