Tłusty czwartek już tuż tuż… Jeśli chcesz z tej okazji zjeść pysznego pączka i nie obawiać się kalorii – sprawdź przepis na warzywne pączki, które są nie tylko pyszne, ale też łatwe w przygotowaniu.
W Tłusty Czwartek podobno nie powinno się liczyć kalorii, ale osoby, które są na diecie nie chcą, lub nie mogą sobie na to pozwolić. Dla nich rozwiązaniem są warzywne pączki – zdrowsza wersja tych pyszności.
Warzywne pączki
Składniki:
Na ciasto:
3 szklanki BIO mąki pszennej ViVio
4 łyżki oliwy z oliwek/oleju
1 łyżeczka cukru (lub ksylitolu)
1 łyżeczka soli himalajskiej
1,5 szklanki wody letniej
Na farsz:
2 pomidory
100 g dowolnego twarożku
Ok. 3 łyżek sera żółtego, startego na tarce o grubych oczkach
Garść szczypiorku lub koperku
1 ząbek czosnku
Sól i pieprz do smaku
Cukier i sól rozpuścić w wodzie.
Na stolnicy wymieszać ciasto na jednolitą masę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Pomidory pokroić na grube plastry, koperek drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać.
Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części i cienko rozwałkować.
Na cieście układać pomidory (co ok. 3 cm), na pomidory farsz i przykryć drugą częścią ciasta. Szklanką wyciąć pomidory z ciastem, skleić boki.
Piec na oleju lub oliwie i smażyć na wolnym ogniu.
Smacznego!