Kasza jaglana jest jedną z wartościowszych kasz, ponieważ zawiera składniki odżywcze wspomagające utrzymanie poprawnej gospodarki kwasowo-zasadowej.
Kaszę jaglaną produkuje się z prosa, nie zawiera ona glutenu, dlatego powszechnie używana jest w kuchni osób chorych na celiakię. Zawiera sporo białka i witamin z grupy B, a także cenne minerały.
Zalety stosowania kaszy jaglanej
- jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawierającego niezbędne aminokwasy (jest polecana weganom i wegetarianom)
- działa odkwaszająco na organizm
- jest źródłem antyutleniaczy, w tym witaminy E
- jest kaszą bezglutenową
- zawiera witaminy: B1, B2, B6, PP, biotynę, kwas pantotenowy, kwas foliowy oraz potas, magnez, żelazo, krzem
- jest bogata w żelazo, dlatego wskazana jest chorym na anemię
- zawiera krzem, który korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci

Przepis na paprykarz z kaszą jaglaną
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach
- 1 cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- olej do smażenia
- ziele angielskie
- sól i pieprz
Wykonanie:
Kaszę gotujemy na sypko, według zaleceń producenta. Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy marchewkę, ziele angielskie i dusimy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy jeszcze sos sojowy i paprykę, po czym dokładnie mieszamy. Dodajemy kaszę jaglaną i ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.