Znak BIO i proces certyfikacji jako gwarancja jakości warzyw i owoców z upraw ekologicznych

Na czym polega proces certyfikacji żywności? I jak rozpoznać znaki BIO? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, ciekawe informacje na temat żywności ekologicznej znajdziesz w dalszej części tekstu.

Wraz z rosnąca świadomością dotyczącą wpływu zdrowego odżywiania na długość i jakość życia człowieka, zwracamy coraz większą uwagę na rodzaj dostępnych produktów spożywczych. Zarówno w małych, lokalnych sklepikach, jak i wielkich marketach bez trudu znaleźć możemy strefę BIO, EKO lub FIT żywności. Jednak, czy wszystkie znajdujące się tam artykuły spożywcze faktycznie są najwyższej jakości? Na co powinniśmy zwracać uwagę wybierając żywność ekologiczną? I w końcu, czy każdy produkt promowany jako BIO, faktycznie taki jest?

Na czym polega proces certyfikacji żywności?

Jeśli producent żywności chce nazwać swój produkt „bio” lub „eko” musi spełnić rygorystyczne kryteria prawa unijnego w co najmniej 96%. Wśród najważniejszych wymagań wyróżnia się:

  • Jakość i czystość gleby, na której znajduje się gospodarstwo;
  • Stosowanie płodozmianu, czyli rotacyjnej uprawy różnych warzyw i owoców na jednym poletku (ma to na celu zabezpieczenie gleby przed wyjałowieniem);
  • Stosowanie naturalnych nawozów (w formie obornika lub kompostu).

Jeśli producent jest przekonany o tym, że spełnia wymagania prawa unijnego, może złożyć dokumentację zgłoszeniową, która następnie zostanie poddana weryfikacji oraz wnikliwej kontroli z pobraniem próbek. Kiedy decyzja zostanie już podjęta, nad gospodarstwem, które otrzymało certyfikat, nadal prowadzony jest rygorystyczny nadzór, mający na celu utrzymanie wysokiej jakości żywności na stałym poziomie i zgodności z wymaganiami prawa unijnego.

Znaki BIO – co powinniśmy o nich wiedzieć?

„Zdrowa żywność” nie zawsze jest zdrowa! Niestety, w dzisiejszych czasach nazywanie produktów eko, bio lub fit w wielu przypadkach jest tylko skutecznym chwytem marketingowym. Dlatego też, bez względu na to, jak nazwany jest dany produkt, zawsze powinniśmy zwracać uwagę na jego skład i miejsce pochodzenia. Niemniej jednak, jeśli chcemy kupić żywność spełniającą wyżej wymienione kryteria unijne, powinniśmy szukać w sklepach produktów opatrzonych logiem zielonego listka. Niestety, również w tym przypadku producenci starają się nas oszukać, umieszczając na opakowaniach zbliżony znaczek.

UWAGA! Produkt ekologiczny (objęty unijnym certyfikatem) przedstawia zielony listek z 12 gwiazdek. Charakteryzuje go również krótszy termin ważności i stosunkowo wyższa cena.

Gdzie powinniśmy szukać żywności z upraw ekologicznych?

Niektóre produkty objęte certyfikatem unijnym możemy znaleźć w tradycyjnych marketach oraz sklepach spożywczych. Niemniej jednak, większość z nich znajdziemy w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością, jak również w małych sklepikach typu EKO. Podczas dokonywania zakupu warto upewnić się, że wybrany przez nas produkt posiada oryginalny certyfikat Unii Europejskiej.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *