Jabłka – jak wykorzystać je w naszej codziennej kuchni?

Dlaczego warto jeść jabłka i jak wykorzystać je w naszej codziennej kuchni? W poniższym artykule znajdziesz garść najważniejszych informacji na temat tych jesiennych owoców. Dowiesz się również, jakie zdrowe smakołyki możesz z nich przyrządzić.

Jabłko to bez wątpienia jeden z najsmaczniejszych, a zarazem najzdrowszych owoców jesieni. Chociaż kojarzy nam się głównie ze smacznymi ciastami i słodkim kompotem, jabłko znajduje również szerokie zastosowanie w polskiej kuchni wytrawnej. Doskonale sprawdza się w roli dodatku do mięs oraz warzywnych sałatek. Dlatego też, zachęcamy was, aby tej jesieni przygotować dla swoich bliskich nie tylko szarlotkę.

Dlaczego warto jeść jabłka?

Jabłka są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Zarówno w ich skórce, jak i pestkach, znajdziemy duże ilości pektyn odpowiedzialnych między innymi za oczyszczanie organizmu z nadmiaru toksyn oraz za regulację flory bakteryjnej jelit, dzięki czemu możliwe staje się zmniejszenie ryzyka wystąpienia bolesnych zaparć. Ponadto, dzięki bogatej zawartości witaminy C oraz witaminy P, regularne spożywanie jabłek jest w stanie zapewnić nam zdrowy wygląd skóry oraz uszczelnić ścianki włosowatych naczyń krwionośnych. Dodatkowo, niniejsze owoce wpływają na:

  • Odkwaszenie organizmu;
  • Wzmocnienie układu nerwowego, jak i układu krążenia; oraz
  • Złagodzenie objawów choroby wrzodowej żołądka.

Przepis nr 1. JABŁKOWO-CYNAMONOWE CIASTECZKA OWSIANE

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować jabłkowo-cynamonowe ciasteczka owsiane?

Krok I: Do wysokiej miski przesyp: płatki owsiane, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;

Krok II: Do oddzielnego naczynia dodaj: jedno jajko, roztopiony (ostudzony) olej kokosowy, ekstrakt z wanilii oraz płynny miód lub syrop klonowy. Następnie, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i połącz je wraz ze składnikami znajdującymi się w pierwszym naczyniu;

Krok III: Uzyskaną masę odstaw do lodówki, na czas przygotowywania jabłek;

Krok IV: Jabłko obierz ze skórki i pokrój na drobną kostkę. Następnie, rozgrzej piekarnik do temperatury 170oC;

Krok V: Połącz ciasto z kawałkami jabłek, a następnie, przy pomocy dużej łyżki, uformuj ciasteczka na blaszce pokrytej papierem do pieczenia;

Krok VI: Wstaw ciasteczka do piekarnika na około 10-15 minut.

Przepis nr 2. ODŻYWCZY KOKTAJL JABŁKOWY Z DODATKIEM JARMUŻU

 Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 70 gramów liści jarmużu;
  • 2 dużych jabłek;
  • Małego (1 centymetrowego) kawałka imbiru;
  • 1 banana;
  • 1 szklanki świeżo-wyciśniętego soku jabłkowego.

Jak przygotować odżywczy koktajl jabłkowy z dodatkiem jarmużu?

Krok I: Liście jarmużu dokładnie opłucz i rozerwij na mniejsze kawałki;

Krok II: Jabłka obierz ze skórki i podziel na cztery części (pamiętaj o usunięciu gniazd nasiennych);

Krok III: Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach;

Krok IV: Wszystkie składniki przełóż do blendera. Następnie, dodaj do nich obranego ze skórki banana oraz szklankę soku jabłkowego;

Krok V: Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy blendera i przelej gotowy koktajl do szklanek.

Przepis nr 3. LEKKA SAŁATKA Z ZIELONYM JABŁUSZKIEM

Jakich składników potrzebujesz?

  • Porwanej na drobne kawałki sałaty rzymskiej;
  • 1 jabłka;
  • ½ cytryny;
  • ½ dojrzałego awokado;
  • 1 cebulki (najlepiej szalotki);
  • Niewielkiej garści orzechów makadamia;
  • 30 gramów sera pleśniowego typu blue;
  • Oliwy z oliwek oraz limonki do smaku.

Jak przygotować lekką sałatkę z zielonym jabłuszkiem?

Krok I: Porwane liście sałaty rzymskiej rozłóż na płaskim talerzu;

Krok II: Zielone jabłko pokrój w plastry i ułóż na sałacie. Następnie, skrop jabłka kilkoma kroplami cytryny;

Krok III: Awokado obierz ze skórki i rozdrobnij, a następnie porozrzucaj na sałacie i jabłkach;

Krok IV: Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zarumień na patelni, a następnie, posyp nią jabłka;

Krok V: Orzechy makadamia posiekaj i upraż na patelni, a następne posyp nimi sałatkę;

Krok VI: Dopraw sałatkę odrobiną oliwy z oliwek oraz soku z limonki.

Życzymy smacznego!

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *