3 pomysły na szybką i zdrową kolację!

Kolacja jest równie ważnym posiłkiem, jak śniadanie i obiad. Jednak faktem jest to, że powinniśmy jeść ją w określonej porze i składać powinna się ona z odpowiednio dobranych pokarmów.
Jeśli brak Ci pomysłu na przygotowanie dzisiejszej kolacji, śmiało możesz wykorzystać którąś z naszych propozycji.

1. Brokuły z orzechami

Składniki:

• 1 duży brokuł
• odrobina cukru
• sól, pieprz
• 1 opakowanie małego jogurtu naturalnego
• kawałek sera pleśniowego
• 1 łyżka orzechów laskowych
• pół cytryny

brokul
Przygotowanie:

Brokuł należy oczyścić i usunąć z niego łykowatą część z łodygi, a następnie opłukać pod bierzącą wodą. Wrzuć brokuł na osolony wrzątek z dodatkiem cukru, gotuj, aż warzywo będzie półmiękkie. Odlej wodę i poczekaj do wystygnięcia. Podziel brokuł na małe różyczki, łodygę pokrój na niezbyt grube plastry, całość należy skropić sokiem z cytryny.

Ser pleśniowy pokrusz, rozetrzyj z 3 łyżkami jogurtu, a następnie wymieszaj z resztą jogurtu. powstały sos musisz doprawić do smaku solą i pieprzem. Polej przygotowane brokuły. Orzechy bez łupek posiekaj drobno, a na koniec posyp nimi brokuły.

 

2. Fasolka szparagowa z masłem i czosnkiem

Składniki:

• 1 kg fasolki szparagowej
• 1/2 czosnku
• 1 łyżka masła klarowanego albo oleju
sól himalajska
• bułka tarta

Przygotowanie:

Oczyść fasolkę – umyj, a następnie odetnij łodygi (ewentualnie też łyko, jeśli fasolka jest przerośnięta). Gotuj przez 5-10 minut w lekko osolonej wodzie. Obierz czosnek i posiekaj ząbki wzdłuż, na pół każdy ząbek. Następnie rozgrzej na patelni masło albo olej i podsmaż czosnek, aż się zarumieni. Dodaj ugotowaną wcześniej fasolkę, podsmażaj przez kilka minut potrząsając patelnią. Oprósz solą i podawaj. Całość możesz posypać bułką tartą.

fasola-szparagowa

3. Kalafior z sezamem

Składniki:

• 1 kalafior
• kostka warzywna
• 1 jajo
• 10 dag sezamu
• pieprz, przyprawa jarzynowa
• olej do smażenia

Przygotowanie:

Kalafiora zalej wodą, dodaj kostkę warzywną i całość gotuj do momentu, aż stanie się miękki. Po ugotowaniu odcedź i podziel na różyczki. Warzywo potrzep przyprawami. Jajka roztrzep widelcem i maczaj. Kalafiora maczaj w jajku i obsypuj sezamem. Na koniec usmaż w mocno rozgrzanym oleju.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.