5 pomysłów na…obiad w 15 minut!

gh7

W dzisiejszych czasach jesteśmy niezwykle zabiegani. Nieraz jesteśmy zbyt zmęczeni, żeby wracając z pracy, przygotowywać obiad. Z tego powodu, często jemy obiady “na mieście”, zamawiamy obiady z restauracji, albo pozostajemy przy opcji fast food. Jednak jest rozwiązanie, aby jeść zdrowo, smacznie i nie spędzać wielu godzin na gotowaniu. Mamy kilka sprawdzonych przepisów na obiady w 15 minut!

1.  Spaghetti aglio e olio, czyli makaron podsmażany na oliwie z czosnkiem

 

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki papryki chilli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól himalajska
  • opcjonalnie kawałek przyrządzonego wcześniej łososia

Wykonanie:

  1. Wstawić wodę na makaron.
  2. Czosnek pokroić w drobne plasterki, chilli obrać z pestek i również drobno pokroić.
  3. Do gotującej się wody wrzucić makaron spaghetti i gotować wg przepisu na opakowaniu (ok.10-11 minut).
  4. Rozgrzać olej i wrzucić czosnek, po chwili smażenia wrzucić chilli. Uwaga- smażyć krótko, czosnek ma się lekko zezłocić, nie może się przypalić! Do takiej aromatycznej oliwy dodać na patelnię ugotowany i odcedzony makaron, chwilę podsmażyć, przyprawić, wymieszać i podawać.

spag

 

2. Naleśnikowe sakiewki z mięsem

 

Składniki:

  • czubata szklanka mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli himalajskiej
  • łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:

1 Jajka zmiksować z mlekiem, przesianą mąką oraz szczyptą soli i olejem na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.

2 . Następnie na odrobinie oleju smażyć duże, cienkie naleśniki.\

  • 500g mielonej wieprzowiny
  • cebula
  • marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek pora
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól himalajska
  • pieprz
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypiorek

Wykonanie:

  1. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, dusić około 5 minut. Dodać posiekanego pora oraz paprykę i obraną, startą na drobnych oczkach marchewkę oraz pietruszkę.

2.Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka łyżek gorącej wody. Doprawić solą z pieprzem, suszonymi pomidorami oraz ostrą papryką.

  1. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać posiekaną natkę, wymieszać.
  2. Na środek każdego naleśnika kłaść, trochę farszu, formować sakiewki. Na koniec związać szczypiorem. Od razu podawać.

 

3. Burgery z indyka i ciecierzycy

 

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 250g ciecierzycy
  • 2 cebulki dymki z zieloną częścią
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka płaska kolendry
  • łyżeczka soku/syropu z limonki
  • imbir suszony
  • sól himalajska
  • pieprz czarny
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cayenne
  • panierka przygotowana pół na pół z mielonych orzechów włoskich i bułki tartej
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron

Wykonanie:

  1. Ciecierzycę odcedzić, zmiksować blenderem na papkę.
  2. Dodać mięso mielone, jajko, posiekaną dymkę, kolendrę, czosnek i imbir. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki, kurkumą, cayenne.
  3. Masę dokładnie wymieszać, uformować 8 kotlecików, każdy lekko obsypać panierką.
  4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć 4 kotleciki po 2 minuty z każdej strony. Powtórzyć drugą turę kotlecików.

Dodatki: mix sałat, pomidory suszone, kawałki limonki

Burgeryzindykaiciecierzycy

 

4. Kasza gryczana z kurczakiem i sosem pomidorowym

 

Składniki:

Wykonanie:

  1. Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Mięso posiekaj w drobną kostkę.
  3. Posiekaną w kostkę cebulę podsmaż na oleju, dodaj mięso – duś przez kilka minut.
  4. Po pewnym czasie dodaj sos pomidorowy i kukurydzę – dopraw do smaku.

kurczakwsosiecurry

 

  1. Ciasto jabłkowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej graham
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki posiekanych migdałów
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 10 sztuk posiekanych suszonych daktyli
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 średnie słodkie jabłka
  • 2 jajka

Wykonanie:

  1. Jabłka należy obrać i pokroić w kosteczkę – wymieszać z pozostałymi składnikami.
  2. Masę przełożyć do keksówki i piec w temp. 180 stopni C przez 40 minut. Jeśli używacie keksówki silikonowej nie trzeba wykładać jej papierem do pieczenia.

2

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.