W dzisiejszych czasach jesteśmy niezwykle zabiegani. Nieraz jesteśmy zbyt zmęczeni, żeby wracając z pracy, przygotowywać obiad. Z tego powodu, często jemy obiady “na mieście”, zamawiamy obiady z restauracji, albo pozostajemy przy opcji fast food. Jednak jest rozwiązanie, aby jeść zdrowo, smacznie i nie spędzać wielu godzin na gotowaniu. Mamy kilka sprawdzonych przepisów na obiady w 15 minut!
1. Spaghetti aglio e olio, czyli makaron podsmażany na oliwie z czosnkiem
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki papryki chilli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól himalajska
- opcjonalnie kawałek przyrządzonego wcześniej łososia
Wykonanie:
- Wstawić wodę na makaron.
- Czosnek pokroić w drobne plasterki, chilli obrać z pestek i również drobno pokroić.
- Do gotującej się wody wrzucić makaron spaghetti i gotować wg przepisu na opakowaniu (ok.10-11 minut).
- Rozgrzać olej i wrzucić czosnek, po chwili smażenia wrzucić chilli. Uwaga- smażyć krótko, czosnek ma się lekko zezłocić, nie może się przypalić! Do takiej aromatycznej oliwy dodać na patelnię ugotowany i odcedzony makaron, chwilę podsmażyć, przyprawić, wymieszać i podawać.
2. Naleśnikowe sakiewki z mięsem
Składniki:
- czubata szklanka mąki pszennej,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- szczypta soli himalajskiej
- łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
1 Jajka zmiksować z mlekiem, przesianą mąką oraz szczyptą soli i olejem na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.
2 . Następnie na odrobinie oleju smażyć duże, cienkie naleśniki.\
- 500g mielonej wieprzowiny
- cebula
- marchewka
- mała pietruszka
- kawałek pora
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól himalajska
- pieprz
- 5 suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypiorek
Wykonanie:
- Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, dusić około 5 minut. Dodać posiekanego pora oraz paprykę i obraną, startą na drobnych oczkach marchewkę oraz pietruszkę.
2.Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka łyżek gorącej wody. Doprawić solą z pieprzem, suszonymi pomidorami oraz ostrą papryką.
- Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać posiekaną natkę, wymieszać.
- Na środek każdego naleśnika kłaść, trochę farszu, formować sakiewki. Na koniec związać szczypiorem. Od razu podawać.
3. Burgery z indyka i ciecierzycy
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 250g ciecierzycy
- 2 cebulki dymki z zieloną częścią
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka płaska kolendry
- łyżeczka soku/syropu z limonki
- imbir suszony
- sól himalajska
- pieprz czarny
- szczypta kurkumy
- szczypta cayenne
- panierka przygotowana pół na pół z mielonych orzechów włoskich i bułki tartej
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
Wykonanie:
- Ciecierzycę odcedzić, zmiksować blenderem na papkę.
- Dodać mięso mielone, jajko, posiekaną dymkę, kolendrę, czosnek i imbir. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki, kurkumą, cayenne.
- Masę dokładnie wymieszać, uformować 8 kotlecików, każdy lekko obsypać panierką.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć 4 kotleciki po 2 minuty z każdej strony. Powtórzyć drugą turę kotlecików.
Dodatki: mix sałat, pomidory suszone, kawałki limonki
4. Kasza gryczana z kurczakiem i sosem pomidorowym
Składniki:
- 200g kaszy gryczanej
- 150g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- olej rzepakowy
- papryka słodka i ostra
- pieprz, sól
- zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czubryca zielona
- sos pomidorowy
Wykonanie:
- Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Mięso posiekaj w drobną kostkę.
- Posiekaną w kostkę cebulę podsmaż na oleju, dodaj mięso – duś przez kilka minut.
- Po pewnym czasie dodaj sos pomidorowy i kukurydzę – dopraw do smaku.
- Ciasto jabłkowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej graham
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki posiekanych migdałów
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 10 sztuk posiekanych suszonych daktyli
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 4 średnie słodkie jabłka
- 2 jajka
Wykonanie:
- Jabłka należy obrać i pokroić w kosteczkę – wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Masę przełożyć do keksówki i piec w temp. 180 stopni C przez 40 minut. Jeśli używacie keksówki silikonowej nie trzeba wykładać jej papierem do pieczenia.