Hamburgery inspirowane kuchnią Wschodu – wypróbuj!

Współczesna kuchnia indyjska jest niezwykle barwna i łączy w sobie specyficzne smaki. Na jej kształtowanie ma wpływ wielonarodowość i mnogość religii obowiązujących w państwie. Sposób odżywiania mieszkańców Indii w dużej mierze jest determinowany przez wierzenia religijne. Wspólną cechą całej kuchni indyjskiej jest obecność w niej charakterystycznych indyjskich produktów spożywczych oraz rodzimych przypraw.

Do najpopularniejszych przypraw kuchni indyjskiej należą: anyż, chilli, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kolendra, kozieradka, kurkuma, kardamon, sago i sezam.

Z mieszanek przypraw charakterystycznych dla kuchni Wschodu zaliczymy popularne curry, garam masala, khada masala.

Poniżej przedstawiamy przepis na hamburgery inspirowany kuchnią indyjską.

Składniki:

4 ugotowane ziemniaki

2 szklanki cieciorki garbanzo

1 łyżka skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka garam masala

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

1 łyżeczka przyprawy warzywnej

1 łyżeczka sproszkowanego uprażonego czosnku

1 pęczek posiekanego cilantro

Wykonanie:

Ugotowaną ciecierzycę miksujemy wraz z ziemniakami. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy. Z tak powstałej masy formujemy kształt kotletów i smażymy je z obydwu strony. Z takiej porcji uzyskamy ok. 10 kotletów.

Inspiracja: zdrowienatalerzu.pl

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.