Współczesna kuchnia indyjska jest niezwykle barwna i łączy w sobie specyficzne smaki. Na jej kształtowanie ma wpływ wielonarodowość i mnogość religii obowiązujących w państwie. Sposób odżywiania mieszkańców Indii w dużej mierze jest determinowany przez wierzenia religijne. Wspólną cechą całej kuchni indyjskiej jest obecność w niej charakterystycznych indyjskich produktów spożywczych oraz rodzimych przypraw.
Do najpopularniejszych przypraw kuchni indyjskiej należą: anyż, chilli, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kolendra, kozieradka, kurkuma, kardamon, sago i sezam.
Z mieszanek przypraw charakterystycznych dla kuchni Wschodu zaliczymy popularne curry, garam masala, khada masala.
Poniżej przedstawiamy przepis na hamburgery inspirowany kuchnią indyjską.
Składniki:
4 ugotowane ziemniaki
2 szklanki cieciorki garbanzo
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
1 łyżeczka sproszkowanego uprażonego czosnku
1 pęczek posiekanego cilantro
Wykonanie:
Ugotowaną ciecierzycę miksujemy wraz z ziemniakami. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy. Z tak powstałej masy formujemy kształt kotletów i smażymy je z obydwu strony. Z takiej porcji uzyskamy ok. 10 kotletów.
Inspiracja: zdrowienatalerzu.pl