Kasza dla szczupłej figury i zdrowia.

Kasze są idealnym uzupełnieniem diety dla osób odchudzających się, ponieważ zawierają dużą ilość błonnika przez co po ich spożyciu nie występują wahania glukozy we krwi. Dlaczego dla odchudzających się najlepsza jest kasza? Wbrew pozorom, kasza nie tuczy kiedy nie spożywamy do niej tłustych mięs. Co więcej, na długo pozostawia uczucie sytości i nie podjadamy pomiędzy posiłkami.

g9Szczególnie poleca się kasze gryczaną i kaszę jęczmienną w dietach odchudzających. Kasze idealnie komponują się z daniami z dodatkiem warzyw gotowanych w wodzie lub na parze. W kaszach praktycznie wcale nie ma tłuszczu, za to występuje duża ilość błonnika, utrudniającego wchłanianie tłuszczów z innych pokarmów. Kasze regulują funkcjonowanie układu trawiennego, obniżają poziom “złego” cholesterolu we krwi i pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

  1. Kotlety gryczane z sosem pomidorowym

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 200g mięsa mielonego
  • 150g twarogu
  • 200g pieczarek
  • cebula
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy
  • bułka tarta
  • pieprz czarny ziarnisty

Sos pomidorowy:

  • 200g suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta bazylii otartej
  • szczypta tymianku
  • sól himalajska
  • cebula
  • olej rzepakowy
  • pieprz czarny

Wykonanie:

Obraną cebulę drobno posiekaj. Ugotuj kaszę. Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę i razem z cebulą podsmaż. Mięso wymieszaj z kaszą gryczaną, pokruszonym twarogiem i pieczarkami. Dodaj pozostałe składniki. Wyrabiaj na gładką masę i formuj niewielkie kotleciki, po czym obtocz w bułce tartej i smaż na patelni.

Sos pomidorowy: Obraną cebulę drobno posiekaj i wraz z czosnkiem zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Dodaj pomidory i ½ szklanki wody i duś około 10-15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku.

2. Wafle ryżowe z kremem gryczano-czekoladowym i owocami

g9

Składniki:

  • 8 wafli ryżowych
  • ¾ szklanki kaszy gryczanej
  • 100ml powidła śliwkowego
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 30g mlecznej czekolady
  • 200g świeżych malin lub borówek (mogą być też inne świeże owoce)
  • 4 łyżki mleka
  • ½ szklanki ksylitolu

Wykonanie:

Ugotuj kaszę na sypko we wrzątku, odcedź, wystudź i zmiksuj w blenderze. Dodaj cukier i powidło śliwkowe. Zmiksuj. Czekolady stop na parze z dodatkiem mleka. Ciepłe dodaj do wcześniej przygotowanej masy i ponownie zmiksuj. Krem odstaw na 30 minut żeby zgęstniał a następnie nakładaj porcję kremu na wafle ryżowe i udekoruj świeżymi owocami.

Powodzenia 😉

 

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.