Kiełki – poznaj ich smak i niezwykłe wartości odżywcze

Świeże warzywa są źródłem zdrowia i dobrego samopoczucia. Niestety, mimo rosnącej wiedzy na temat znaczenie zdrowego żywienia w codziennym życiu, nadal rzadko po nie sięgamy. Na szczęście znamy prosty sposób na to, jak zachęcić Cię do spożywania codziennej porcji witamin i minerałów. Kiełki warzyw to prawdziwa bomba witaminowa, którą bez trudu możesz wyhodować we własnym domu. Ponadto, kiełki są niezwykle smaczne i łatwe w zastosowaniu. A co jeszcze warto wiedzieć na ich temat? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu!

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Czym są kiełki;
  • Jakie wartości odżywcze skrywają w sobie kiełki brokułu;
  • Czy kiełki rzodkiewki zawierają w sobie cenne witaminy;
  • Jakie witaminy możemy znaleźć w kiełkach słonecznika;
  • Jak smakują kiełki rukoli;
  • Jak hodować kiełki u siebie w domu.
czym są kiełki

Czym są kiełki?

Kiełki to niewielkie rośliny, które obfitują w moc witamin i minerałów. Chociaż w naszej kuchni stały się popularne stosunkowo niedawno, warto wiedzieć, iż Chińczycy stosowali je już 5 tysięcy lat temu. Kiełki to kilkudniowe nasiona, które pod wpływem ciepła i wody, zaczynają wypuszczać pędy. To niedojrzałe warzywa które, w porównaniu z dojrzałymi formami, charakteryzują się większą zawartością witamin, minerałów oraz cennego dla naszego układu pokarmowego błonnika. Co ciekawe, większość kiełków jest także doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Dlatego też, często nazywane są naturalnymi suplementami diety. Badania dowodzą, iż cenne składniki zawarte w kiełkach warzyw są w stanie korzystnie wpływać na nasz układ krążenia, między innymi poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i regulację ciśnienia krwi. Ponadto, wprowadzenie kiełków do zrównoważonej diety, może sprzyjać obniżaniu ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości.

Jakie wartości odżywcze skrywają w sobie kiełki brokułu?

Kiełki brokułu są łatwo dostępne i niezwykle smaczne. Cenią je sobie przede wszystkim te osoby, które dbają o smukły wygląd sylwetki, albowiem są niskokaloryczne (w 100g znajdziemy zaledwie 31 kalorii). Niemnie jednak, mimo faktu, iż nie dostarczają do naszego organizmu sporej dawki energii, zapewniają nam dowóz wartościowego błonnika, który wpływa na prawidłową perystaltykę jelit. Co ciekawe, kiełki brokułu są także niezrównanym źródłem witaminy C (uznawalnej za silny przeciwutleniacz). Ponadto, w niniejszych warzywach znajdziemy:

  • Witaminę A;
  • Wapń;
  • Żelazo.
Jakie wartości odżywcze skrywają w sobie kiełki brokułu?

Jakie cenne witaminy zawierają w sobie kiełki rzodkiewki?

Kiełki rzodkiewki uznawane są za jedne z najzdrowszych. Niniejszy produkt jest źródłem kwasu mistyrynowego, wpływającego na utrzymywanie dobrego poziomu cholesterolu we krwi. Co ciekawe, w kiełkach rzodkiewki znajdziemy także spore ilości witaminy C, jak również witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego układu nerwowego, zwiększając tym samym zdolności do zapamiętywania oraz długotrwałej koncentracji. Kiełki rzodkiewki to także ważny element w diecie kobiet w ciąży, albowiem stanowią one dobre źródło kwasu foliowego (niezbędnego dla prawidłowego rozwoju płodu). 

Jakie witaminy możemy znaleźć w kiełkach słonecznika?

Jakie witaminy możemy znaleźć w kiełkach słonecznika?

Kiełki słonecznika to prawdziwa bomba witaminowa. Są one nieco większe niż kiełki brokułu, czy rzodkiewki, niemniej jednak, podobnie jak one charakteryzują się przyjemnym smakiem oraz łatwością zastosowania. W 100g kiełków słonecznika znajdziemy zaledwie 20 kalorii. Ponadto, są one w stanie dostarczyć do naszego organizmu:

  • Witaminę A – ważną dla naszego wzroku oraz odporności;
  • Witaminy z grupy B – korzystnie wpływające na nasz układ nerwowy;
  • Witaminę C – przyspieszającą proces leczenia przeziębień;
  • Witaminę E – uznawaną za witaminę młodości.

Dodatkowo, kiełki słonecznika zawierają w sobie: cynk, fosfor, potas, magnez, żelazo, selen, wapń oraz spore ilości cennych dla zdrowia antyoksydantów.

Jak smakują kiełki rukoli?

Kiełki rukoli to doskonała propozycja dla miłośników nieco ostrzejszych smaków. Podobnie jak inne kiełki, tak i kiełki rukoli zapewniają nam całą masę cennych witamin i minerałów, ze szczególnym uwzględnieniem witamin z grupy B, które korzystnie oddziałują na nasz nastrój. Co ciekawe, kiełki rukoli są także źródłem:

  • Potasu – niezbędnego dla prawidłowej czynności układu krążenia;
  • Wapnia – odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój kości;
  • Magnezu – wspierającego prawidłową czynność naszych mięśni oraz mózgu.

Warto także wiedzieć, że kiełki rukoli zawierają w sobie olejki eteryczne, które pobudzają apatyt oraz wspomagają procesy trawienne organizmu.

Jak hodować kiełki u siebie w domu?

Wyhodowane kiełki możemy kupić w większości marketów spożywczych. Niemniej jednak, warto wiedzieć, że bez przeszkód możemy wyhodować je także u siebie w domu. Na początku, warto wybrać odpowiednie nasiona, takie które nadają się do spożycia, a nie tylko do siewu. Następnie wystarczy talerzyk lub słoik, kawałek gazy lub waty, woda i odrobina cierpliwości.

W celu wyhodowania pełnych witamin kiełków, należy podlewać nasionka 2 razy dziennie przez około 3-4 dni. Po tym czasie większość kiełków jest gotowa do spożycia.

Jeśli pragniesz hodować kiełki na nieco większą skalę, zainwestuj w kiełkownice. To plastikowe urządzenie pozwoli Ci na hodowlę kilku gatunków kiełków w jednym czasie.

Podsumowanie

Kiełki to warzywa w łatwo przyswajalnej formie. Charakteryzują się one przyjemnym smakiem, a przede wszystkim bogactwem cennych witamin i minerałów. Kiełki możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Na przykład, podczas przyrządzania sałatek lub pysznych kanapek. A Ty jak najbardziej lubisz jeść kiełki?

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.