Dziś inspirujemy się kuchnią mistrzów! Prezentujemy przepis prosto z kulinarnego programu telewizyjnego Masterchef! Orientalnie, pysznie i w wersji wege – może dziś tak będzie wyglądał Twój obiad?
Kokosowe kotlety z sosem pomidorowym
Składniki
100 g soczewicy czerwonej
50 g soczewicy zielonej
50 g ciecierzycy puszkowanej
4 łyżki wiórków kokosowych
1 duże jajko
2 duże łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej kokosowy do smażenia, bułka tarta
Składniki na sos
1 łyżka oleju kokosowego
pół zielonej papryczki chilli
200 ml przecieru pomidorowego
200 ml mleka kokosowego
sól, pieprz, cukier
1 pęczek natki pietruszki
Sposób wykonania
Soczewicę płuczemy i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie (oba rodzaje oddzielnie). Po ugotowaniu odcedzamy. Mieszamy razem, a następnie dodajemy ciecierzycę odsączoną z zalewy, wiórki kokosowe, mąkę, jajko – całość dokładnie blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyrabiamy, formujemy okrągłe kotlety i panierujemy je w bułce tartej.
Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju kokosowym.
Wykonanie sosu
Na oleju kokosowego podsmażamy posiekane chilli. Zalewamy przecierem pomidorowym oraz mlekiem kokosowym. Na wolnym ogniu doprowadzamy do redukcji o połowę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru i posiekaną natką pietruszki.