Poznaj sekrety dietetyka!

Czy wiesz, że spożywanie 5 posiłków dziennie powoduje w naszym organizmie zwiększone odkładanie białka a zmniejszone odkładanie tłuszczu? Z tego powodu, niezależnie od tego czy chcemy schudnąć, czy zbudować masę mięśniową – 5 posiłków dziennie to podstawa! Jakie inne sekrety dietetyków warto znać, by odchudzać się zdrowo i cieszyć się szczupłą sylwetką?

g9

1. Czy wiesz, że dieta bogata w kwas foliowy zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki? Kwas foliowy znajdziemy także w zielonych warzywach. W celu zmniejszenia zachorowania na raka płuc i raka jamy ustnej powinno się spożywać dużo owoców.

2. Czy wiesz, że nie wszystkie owoce są tak samo kaloryczne? Jedne mają mniej a drugie więcej kalorii. Do owoców nieskokalorycznych, czyli tych, które zawierają mniej niż 50 kcal w 100g, zaliczamy: maliny, porzeczki, jabłka, śliwki, jagody, poziomki, agrest, truskawki, arbuz, melon, pomarańcze, cytryny, grejpfrut, mandarynki. Do owoców wysokokalorycznych zaliczymy: aronię, winogrona, czereśnie, banany i mango.

3. Czy wiesz, że skórka naszych krajowych owoców stanowi bogate źródło błonnika, natomiast najwięcej witamin znajduje się tuż pod nią? Jeśli nie musisz, nie obieraj polskich owoców, bo w ten sposób pozbawiasz je cennych witamin.

4. Czy wiesz, że wbrew powszechnej “złej” opinii, ziemniaki zawierają duże ilości witaminy C oraz potasu? Należą do produktów niskokalorycznych i dostarczają do organizmu węglowodanów złożonych. Produkowane z ziemniaków frytki i chipsy są wysokokaloryczne, więc zamiast unikać ziemniaków, unikaj frytek i chipsów.

4c30b3849b020659b4f7aa9547a62bfc

5. Czy wiesz, że powinno spożywać się umiarkowane ilości orzechów każdego dnia i nie przyczynia się to – wbrew opinii, że orzechy są tuczące – do przyrostu masy ciała? Osoby spożywające orzechy, mają większe uczucie sytości, a więc zjedzą mniej i co więcej, osobom tym, łatwiej jest utrzymać zalecenia dietetyczne.

6. Czy wiesz, że temperatura dymienia to temperatura, powyżej której tłuszcz zaczyna się palić i wydzielać szkodliwe substancje? Smażyć można tylko na tych tłuszczach, których temperatura dymienia przekracza 180*C. Zatem najlepszy będzie olej z pestek winogron, który ma wyższą temperaturę dymienia nawet niż oliwa z oliwek.

7. Czy wiesz, że istnieje ponad 200 różnych fenoli mających lecznicze działanie? Znajdziemy je w czerwonym winie, jabłkach, wiśniach, gruszkach, śliwkach i winogronach. Natomiast bogatym źródłem związków fenolowych zwanych katechinami jest zielona herbata.

8. Czy wiesz, że cynamon podawany jest kobietom podczas porodu jako środek uśmierzający ból? Natomiast mieszanka cynamonu z miodem skutecznie odświeża oddech. Cynamon jest też środkiem, który prowadzi do zachowania pięknej cery na długi czas.

9. Czy wiesz, że duże ilości błonnika pokarmowego zawierają produkty pełnoziarniste, jak chleby czy makarony? Błonnik zwalnia tempo wchłaniania węglowodanów w przewodzie pokarmowym. Wpływa to korzystnie na nasz organizm a już szczególnie ważne jest to dla diabetyków.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.