Jedni go kochają, inni nienawidzą. Seler naciowy, bo o nim właśnie mowa, posiada charakterystyczny, intensywny zapach i smak. Nawet jeśli nie do końca jesteśmy do niego przekonani, warto przemycać go do swojej diety, np. w postaci surówek i sałatek. W poniższym artykule znajdziesz kilka prostych, smacznych i sprawdzonych przepisów na sałatki z selerem naciowym w roli głównej.
Dlaczego warto jeść seler naciowy?
Seler naciowy to prawdziwa skarbnica witamin i związków mineralnych. W jego składzie znajdziemy spore ilości witaminy C, A i K a także wysoką zawartość potasu, manganu, wapnia i magnezu. Łodygi selera stanowią także źródło błonnika pokarmowego, flawonoidów, białka i węglowodanów. Jego dużą zaletą jest także niska kaloryczność – 100 g selera naciowego to jedynie 16 kcal. Z tego względu szczególnie docenić go powinny osoby na diecie redukcyjnej oraz dbające o sylwetkę. Jeśli jednak nie jesteśmy do końca przekonani do jego specyficznego smaku, warto pokusić się o przygotowanie sałatki z jego wykorzystaniem, w której ten charakterystyczny aromat będzie znacznie łagodniej wyczuwalny.
- Zielona sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i awokado
Składniki:
- 1 zielone jabłko
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 dojrzałe awokado
- garść orzechów pekan
- garść orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka miodu
- sok z połówki cytryny
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Jabłko pokroić w cienkie słupki, selera i awokado – w drobną kostkę. Całość posypać rozdrobnionymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami. Z pozostałych składników przygotować dressing i bezpośrednio przed podaniem polać nim sałatkę.
- Kolorowa sałatka z selerem naciowym, mango i rodzynkami
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego
- pół dojrzałego mango
- garść rodzynek namoczonych we wrzątku
- łyżka octu malinowego
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki miodu lub ksylitolu
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Seler i mango pokroić w kostkę. Posypać rodzynkami. Z reszty składników przygotować sos, odstawić na 5 minut. Sałatkę polać przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszać.
- Sałatka z selerem naciowym, sałatą rzymską i koprem włoskim
Składniki:
- 1 mała bulwa kopru włoskiego
- 2 główki sałaty rzymskiej
- pół jabłka
- garść prażonych ziaren słonecznika
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połówki limonki
- 1 łyżka miodu
- garść ziaren czarnuszki
- łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie:
Koper włoski i seler naciowy posiekać na drobne plasterki. Jabłko pokroić w słupki, liście sałaty poszarpać na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki wymieszać w misce i posypać ziarnami słonecznika. Z reszty składników przygotować dressing i polać nim sałatkę.