Sałatki z selerem naciowym w roli głównej


Jedni go kochają, inni nienawidzą. Seler naciowy, bo o nim właśnie mowa, posiada charakterystyczny, intensywny zapach i smak. Nawet jeśli nie do końca jesteśmy do niego przekonani, warto przemycać go do swojej diety, np. w postaci surówek i sałatek. W poniższym artykule znajdziesz kilka prostych, smacznych i sprawdzonych przepisów na sałatki z selerem naciowym w roli głównej.

Dlaczego warto jeść seler naciowy?

Seler naciowy to prawdziwa skarbnica witamin i związków mineralnych. W jego składzie znajdziemy spore ilości witaminy C, A i K a także wysoką zawartość potasu, manganu, wapnia i magnezu. Łodygi selera stanowią także źródło błonnika pokarmowego, flawonoidów, białka i węglowodanów. Jego dużą zaletą jest także niska kaloryczność – 100 g selera naciowego to jedynie 16 kcal. Z tego względu szczególnie docenić go powinny osoby na diecie redukcyjnej oraz dbające o sylwetkę. Jeśli jednak nie jesteśmy do końca przekonani do jego specyficznego smaku, warto pokusić się o przygotowanie sałatki z jego wykorzystaniem, w której ten charakterystyczny aromat będzie znacznie łagodniej wyczuwalny.

  1. Zielona sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i awokado

Składniki:

  • 1 zielone jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść orzechów pekan
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z połówki cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Jabłko pokroić w cienkie słupki, selera i awokado – w drobną kostkę. Całość posypać rozdrobnionymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami. Z pozostałych składników przygotować dressing i bezpośrednio przed podaniem polać nim sałatkę.

 

  1. Kolorowa sałatka z selerem naciowym, mango i rodzynkami

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół dojrzałego mango
  • garść rodzynek namoczonych we wrzątku
  • łyżka octu malinowego
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki miodu lub ksylitolu
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Seler i mango pokroić w kostkę. Posypać rodzynkami. Z reszty składników przygotować sos, odstawić na 5 minut. Sałatkę polać przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszać.

  1. Sałatka z selerem naciowym, sałatą rzymską i koprem włoskim

Składniki:

  • 1 mała bulwa kopru włoskiego
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • pół jabłka
  • garść prażonych ziaren słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki limonki
  • 1 łyżka miodu
  • garść ziaren czarnuszki
  • łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie:

Koper włoski i seler naciowy posiekać na drobne plasterki. Jabłko pokroić w słupki, liście sałaty poszarpać na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki wymieszać w misce i posypać ziarnami słonecznika. Z reszty składników przygotować dressing i polać nim sałatkę.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *