Cantuccini to jeden z klasycznych, włoskich deserów. Pochodzi z Toskanii i jest szybki i prosty w przygotowaniu. Słodki, kruchy – idealny do kawy lub wina, zarówno na specjalną okazję, jak i na co dzień. Wypróbuj przepis!
Większość włoskich słodkości jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Włosi cenią czas, który wolą przeznaczyć na jedzenie pyszności 🙂
Jednym z popularnych ciast jest Cantuccini, pochodzące z Toskanii. Są to podwójnie pieczone ciasteczka z dużym dodatkiem posiekanych migdałów i dodatkiem cytrynowego aromatu. Są chrupiące i kruche, a tradycyjnie podaje się je z winem lub kawą.
Cantuccini po upieczeniu można przechowywać nawet kilka tygodni w metalowej, szczelnie zamkniętej puszce. I sięgać po nie, kiedy mamy na to ochotę 🙂 Sprawdzi się np. jako dodatek do cappucino lub porannej kawy.
A poniżej przepis na pyszne Cantuccini. Sprawdź!
Włoskie ciasteczka Cantuccini
Składniki:
250 g mąki pszennej tortowej (+ niewielka ilość mąki do podsypania ciasta)
150 g cukru trzcinowego lub melasy
5 g proszku do pieczenia
50 g migdałów drobno posiekanych
50 g całych migdałów
Skórka otwarta z 1 cytryny
2 jajka
Szczypta soli
Na stolnicę położyć drobno posiekane migdały. Na nie przesiać mąkę. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, skórkę z cytryny, 2 jajka i całe migdały. Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
Z ciasta formować wałek o średnicy 3-4 cm i przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180oC z termoobiegiem na 30 minut. Po tym czasie przełożyć ciastka na deskę do krojenia. Ostrym nożem kroić plastry o grubości ok. 1,5 cm. Układać je na blaszce i ponownie wstawić do piekarnika, nagrzanego do 160oC na 10-12 minut. Po tym czasie przewrócić ciasteczka na drugą stronę i ponownie piec kolejne 10-12 minut.
Ciasteczka można jeść, maczając w kawie lub w słodkim winie.
Smacznego!