Bóle głowy, bezsenność, brak energii? To może świadczyć o obecności szkodliwych toksyn w Twoim organizmie! Wakacje, to świetna okazja na rozpoczęcie diety sokowej i poprawę samopoczucia.
Duża ilość toksyn w organizmie może poważnie zaburzyć jego funkcjonowanie, dlatego warto wspomóc go w procesie oczyszczania. W tym czasie należy unikać przetworzonej żywności, cukru, używek i zastąpić je warzywami, owocami, a także produktami wykazującymi właściwości oczyszczające jak np. imbir, cytryna, ogórek, pietruszka, jabłko, zielona herbata, czy zioła.
Jest wiele sposobów na przeprowadzenie detoksu, ale dieta oparta na sokach jest bardzo popularna i skuteczna. Kuracja sokowa opiera się na spożywaniu świeżo wyciskanych soków z warzyw i owoców oraz koktajlach. Czasami dopuszcza się też uzupełnienie jedzeniem zupek warzywnych.
Czas trwania detoksu sokowego to 1–3 dni, ale można go stosować też dłużej. Należy unikać kuracji w czasie osłabienie lub przeziębienia.
Staraj się używać jak najwięcej zielonych warzyw liściastych bogatych w błonnik i przeciwutleniacze. Świetnie w tej roli sprawdzi się szpinak, kapusta i jarmuż. Soki uzupełniaj szczyptą imbiru, który działa antybakteryjnie albo sokiem z cytryny, który wspomaga odkwaszenie organizmu.
Jeśli chwilowo brak Ci fantazji i pomysłu na świeży sok-detoks możesz skorzystać z naszej podpowiedzi.
Przepis na detoks owocowo-warzywny
Składniki:
1 szklanka liści szpinaku
2 ogórki ze skórką
garść liści mięty
1/2 szklanki truskawek lub bananów
odrobina wody kokosowej
Przygotowanie:
Truskawki/banany i ogórki pokroić na kawałki. Zmiksować. Dodać szpinak, miętę i odrobinę wody kokosowej. Jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować.
Koktajl odżywia, oczyszcza i reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie. Smacznego!