Oleje dla zdrowia i urody

Większość z nas posiada w swojej kuchni olej. Polacy najczęściej wybierają ten rzepakowy lub słonecznikowy. Olej wykorzystywany jest przez nas podczas smażenia oraz przyrządzania pożywnych sałatek warzywnych. Niemniej jednak, czy zdajemy sobie sprawę  z tego, że oleje posiadają znacznie więcej właściwości? W poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie krótki opis najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych olejów. Dowiesz się, jakie właściwości zdrowotne wykazują i dlaczego warto mieć je nie tylko w kuchni, ale także w swojej kosmetyczce.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego warto mieć w swojej kuchni oliwę z oliwek;
  • Czy olej rzepakowy jest zdrowy;
  • Jak wykorzystać olej kokosowy;
  • Czym wyróżnia się olej lniany;
  • Czy można smażyć na oleju z pestek winogron.
Dlaczego warto mieć w swojej kuchni oliwę z oliwek;

Dlaczego warto mieć w swojej kuchni oliwę z oliwek?

Oliwa z oliwek znana jest człowiekowi już od tysięcy lat. Wytłaczana z dojrzałych owoców drzewa oliwkowego (oliwek), zachwyca swoim smakiem i aromatem. Za najzdrowszą oliwę uznaje się extra vergine. Niniejszy rodzaj oliwy posiada mętny, żółto-zielony kolor i gęstą konsystencję. Ponadto, odznacza się on charakterystycznym aromatem i lekko gorzkawym smakiem. Oliwa z oliwek to niezbędny element diety śródziemnomorskiej (uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie). Nic w tym dziwnego, albowiem niniejszy produkt jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu całą masę cennych dla zdrowia składników odżywczych, wśród których na szczególną uwagę zasługują:

  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6;
  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3;
  • Witaminy A, E, K.

Wprowadzenie oliwy z oliwek do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia wpływa na poprawę naszego zdrowia i samopoczucia. Przyczynia się ona między innymi do ochrony układu sercowo-naczyniowego, jak również wzmocnienia odporności. Trzeba jednak pamiętać, że aby uzyskać z oliwy z oliwek wszystko to, co najlepsze, należy spożywać ją w formie surowej.

Czy olej rzepakowy jest zdrowy;

Czy olej rzepakowy jest zdrowy?

Olej rzepakowy jest w Polsce łatwo dostępny i niedrogi. Niemniej jednak, w niczym nie ustępuje on drogim oliwom. Pozyskiwany na drodze zimnego tłoczenia, olej rzepakowy odznacza się przyjemnym smakiem i neutralnym aromatem. Dlatego też, bez przeszkód możemy dodawać go do naszych ulubionych potraw. Oprócz doskonałego smaku, olej rzepakowy charakteryzuje się także zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych. Przede wszystkim znajdziemy w nim nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 i omega-3, jak również witaminę E oraz witaminę K. To co wyróżnia olej rzepakowy spośród innych dostępnych na rynku olejów, to prawidłowa proporcja kwasów omega-6 do kwasów tłuszczowych omega-3. Dlatego też, niniejszy produkt jest w stanie wykazywać szereg cennych właściwości zdrowotnych, wśród których na szczególną uwagę zasługują:

  • Pozytywny wpływ na obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi;
  • Wspomaganie prawidłowej czynności serca;
  • Wsparcie zdrowia skóry i opóźnienie procesów starzenia się skóry;
  • Wspomożenie prawidłowej czynności układu nerwowego;
  • Zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości.
Czym wyróżnia się olej lniany

Jak wykorzystać olej kokosowy?

Olej kokosowy odznacza się wyjątkowym smakiem i aromatem. Niniejszy produkt stanowi doskonałe źródło energii, jak również cennych dla odporności średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Warto jednak wiedzieć, że aby olej kokosowy był cenny dla naszego zdrowia, najlepiej jest spożywać go na zimno. Na przykład w roli dodatku do koktajlu owocowego, sałatki, czy też domowych lodów. Co ciekawe, oprócz właściwości kulinarnych, olej kokosowy wykazuje także szereg właściwości kosmetycznych. Możemy go wykorzystać podczas:

  • Zabiegu olejowania włosów;
  • Tworzenie domowych kosmetyków na bazie składników naturalnych;
  • Nawilżania skóry ciała;
  • Regeneracji spierzchniętej skóry dłoni;
  • Nawilżania ust.

Czym wyróżnia się olej lniany?

Olej lniany uznawany jest za cenny składnik zrównoważonej diety. Nasiona lnu stanowią dobre źródło lignanów oraz fitoestrogenów. Badania naukowe dowodzą, iż wprowadzenie oleju lnianego do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia może sprzyjać zmniejszeniu ryzyka rozwoju nowotworów piersi u kobiet. Co ciekawe, olej lniany jest także świetnym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które wykazują właściwości przeciwzapalne. Ponadto, jego regularne spożywanie może pozytywnie oddziaływać na:

  • naszą odporność;
  • prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego;
  • wspieranie czynności układu nerwowego;
  • opóźnienie procesów starzenia się skóry;
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby wrzodowej żołądka w przyszłości.

Czy można smażyć na oleju z pestek winogron?

Olej z pestek winogron odznacza się klarowną, jasno-żółtą barwą. Posiada on delikatny smak i aromat, który doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami. Olej z pestek winogron jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, jak również omega-9. Dodatkowo, znajdziemy w nim niewielkie ilości kwasu alfa-linolenowego (z grupy omega-3). Olej z pestek winogron to świetne źródło przeciwutleniaczy, które wspierają zdrowie naszego organizmu i przyczyniają się do zwalczania szkodliwego wpływu wolnych rodników na nasz organizm. Warto jednak wiedzieć, że olej z pestek winogron nie nadaje się do smażenia. Niemniej jednak, warto wprowadzić go do swojej diety w roli dodatku do sałatek i sosów warzywnych.

Podsumowanie

Wysokiej jakości oleje roślinne są niezastąpionym elementem zrównoważonej diety i zdrowego stylu życia. Stanowią one źródło wartościowych kwasów tłuszczowych i cennych witamin. Oprócz właściwości zdrowotnych, wykazują one także szereg właściwości kosmetycznych. W związku z tym, nie powinno zabraknąć ich ani w naszej kuchni, ani kosmetyczce.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.