Marzy Ci się już wiosna? Możesz ją przywołać serwując trochę zieleni na talerzu. Do przygotowania takiej sałatki przyda Ci się świeży, pachnący szczypiorek i zielony groszek (można też dodać mrożonego).
PRZEPIS NA SAŁATKĘ PIECZARKOWĄ Z GROSZKIEM
Czego potrzebujemy?
- 10 pieczarek
- 1,5 szklanki zielonego groszku (mrożonego)
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- pieprz, sól do smaku
Jak to zrobić?
Pieczarki kroimy w plastry, następnie solimy je i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy je na kilkanaście minut.
Po upływie wskazanego czasu odsączamy pieczarki na sitku. Rozmrażamy groszek.
W tym czasie cebulę i jabłko kroimy w kostkę, a szczypiorek dość drobno siekamy. Warzywa łączymy z sosem. Sos przygotowujemy mieszając majonez i jogurt; doprawiamy solą i pieprzem.