Osoby z osłabioną odpornością bardzo często zapadają na przeziębienia i to nie tylko w sezonie większej zachorowalności.
Niektóre sposoby na wzmocnienie odporności są naprawdę proste i skutecznie pomagają zwalczyć różne infekcje wirusowe i bakteryjne.
1. Jedz śniadanie – o tym, że śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia nie trzeba nikomu powtarzać. Ale jaki ono ma wpływ na naszą odporność? Bardzo duży! Komórki odpornościowe zaczynają walczyć dopiero wtedy, gdy dostarczymy im energii wraz z pożywieniem, a wiec im szybciej, tym lepiej! Posiłki powinny być regularne, sycące i rozgrzewające, ale takie, aby nie obciążały przewodu pokarmowego. Śniadanie najlepiej zjeść godzinę po wstaniu z łóżka.
2. Walcz ze stresem – ponieważ często to on jest przyczyną Twojej osłabionej odporności, gdyż obniża sprawność sił obronnych. Dobrym początkiem będzie zadbanie o spokojny 8 godzinny sen…
3. Zahartuj się – ciepły i zimny prysznic brany na przemian sprawi, że naczynia krwionośne nie reagują na chłód, przestają się kurczyć, a tym samym nie powodują zahamowania reakcji odpornościowej. Komórki odpornościowe trafiają do tkanek i dodają energii.
4. Zadbaj o temperaturę pokojową – w pomieszczeniu mieszkalnym nie powinna ona przekraczać 20 stopni C. Ciepło sprzyja rozwojowi bakterii i wirusów, podrażnia śluzówkę nosa za sprawą zmniejszonej wilgotności powietrza. Można temu zapobiec wietrząc pokój, zwłaszcza przed snem.
5. Dbaj o higienę – zwłaszcza korzystając z miejsc publicznych. Unikaj bliskiego kontaktu z osobami, które wyglądają na wyraźnie chore, kichają i kaszlą. Najwięcej zarazków pozostaje na klamkach i poręczach. Pamiętaj, by każdorazowo po wyjściu z toalety myć ręce i dokładnie je suszyć. Mycie rąk jest także bardzo istotne przed jedzeniem.
6. Naturalne produkty wzmacniające organizm:
– miód – zawiera mnóstwo witamin, enzymów i mikroelementów, które pobudzają do pracy układ odpornościowy, dlatego warto go jeść profilaktycznie (np. wraz z sokiem z cytryny lub aloesu)
– tran – to bogactwo witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także fosforu i jodu. Szczególnie przydatny okaże się w okresie jesienno-zimowym.
– czosnek i cebula – są naturalne a działają podobnie, jak apteczne antybiotyki! Pobudzają układ odpornościowy, mają właściwości antybakteryjne. Najlepiej spożywać je surowe np. w formie dodatku na kanapki.
– dzika róża – jej owoce są źródłem witaminy C, która wzmacnia naturalną odporność człowieka. Herbata z dzikiej róży działa rozgrzewająco i kojąco.
– ziele jeżówki –ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Wspomaga przemianę materii oraz działa napotnie.