Jak zacząć dzień zdrowo? Oczywiście od zdrowego śniadania, przed którym powinieneś wypić szklankę wody z cytryną. Odczaruj śniadaniową rutynę i spraw, abyś czekał z niecierpliwością na śniadanie kolejnego dnia. Przygotowaliśmy propozycję na kilka prostych, szybkich i zdrowych śniadań.
Owsianka z suszoną żurawiną
Składniki: ½ szklanki mleka, ½ szklanki wody JAVA, ½ szklanki suszonej żurawiny, 6 łyżek płatków owsianych
Mleko i wodę JAVA przelej do rondla i doprowadź do wrzenia. Dodaj płatki owsiane, gotuj przez 5 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Przełóż całość do innego naczynia, dodaj żurawinę i odstaw na kilka minut, aby całość dobrze napęczniała i gotowe 🙂
Amarantusowe placuszki z bananem
Składniki: 130g mąki z amarantusa, 2 jajka, 2 banany, 150ml mleka, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Banany obierz, pokrój i zmiksuj blenderem. Dodaj jajka, mleko, proszek do pieczenia i mąkę z amarantusa i zmiksuj wszystko na gładką masę. Smaż na oleju kokosowym małe placuszki na złoty kolor.
Kasza jaglana z gruszką, żurawiną i białym serem
Składniki: 3 łyżki kaszy jaglanej, 1 gruszka, 50g chudego twarogu, płaska łyżeczka masła, szczypta soli, duża łyżka suszonej żurawiny, łyżeczka soku z cytryny, imbir, cynamon mielony, goździki
Ugotuj kaszę jaglaną w małej ilości wody ze szczyptą soli. Gruszkę pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny żeby nie ściemniała. Połowę cząstek gruszek z żurawiną podduś w małej ilości wody. Po 10 minutach gotowania kaszy, przełóż ją do garnka z żurawiną i gruszką. Dodaj masło, przyprawy i gotuj jeszcze przez ok. 2 minuty ciągle mieszając. Gdy kasza zmięknie odstaw garnek pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę. Przełóż do miseczki, dodaj twaróg, udekoruj plasterkami gruszki.